Ухапшен вођа култа Света смрт

Глас Српске
Ухапшен вођа култа Света смрт

СИЈУДAД МЕКСИКО - Вођа култа "Света смрт" Давид Ромо ухапшен је и оптужен да је учествовао у отмици и представљао се као члан нарко-картела Зетас.

Четрдесетдвогодишњи Ромо, свештеник култа "Света смрт", који има милионе сљедбеника у Сјеверној и Јужној Aмерици, представљен је медијима у престоници Мексика, преноси Танјуг.

Он је ухапшен крајем децембра, заједно са још осам особа, међу којима је и један малољетник, пренијела је агенција Ројтерс.

Оптужен је за помагање у отмици двије старије особе и стављање новца од откупнине на свој рачун у банци, саопштено је из канцеларије државног тужиоца.

Ромо је негирао оптужбе и рекао да његова црква осуђује насиље и није повезана са кријумчарима наркотика, али да су њена врата отворена за свакога.

"Света смрт" приказује се у лику костура у одјећи свеца, са косом у руци, а култ можда има поријекло у боговима смрти које су славили Aстеци и Маје.

Сљедбеници, међу којима су углавном припадници нижих класа и криминалци, на олтару углавном остављају текилу, рум, пиво, цигарете, новац, цвијеће и свијеће, навео је Ројтерс.

Иако поклоници себе називају католицима, Католичка црква осуђује тај култ.

У међувремену, у оружаном нападу у мексичком граду Монтереју на улици су убијене двије старије особе и 13-годишњи дјечак.

У нападу су рањени дјечаков брат близанац и још два мушкарца. Власти још не знају ко би могао да буде нападач, а није познат ни мотив убистава, иако се спомиње да мексички нарко-картели регрутују младе чланове.

Зетас

Тужилац Мигел Aнхел Мансера рекао је да су се деветорица ухапшених представила као чланови групе Зетас, једне од најнасилнијих нарко-банди у Мексику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана