Uhapšen pljačkaš bankomata porijeklom iz BiH

Uhapšen pljačkaš bankomata porijeklom iz BiH 22.09.2017 09:02 | Boris Đurić

Barleta - Alesandro Ahmetović (24) porijeklom iz BiH uhapšen je u italijanskom gradu Barleta, na obali Jadranskog mora, nakon što je za njim trajala potraga u cijeloj Evropi, prenose italijanski mediji.

Ahmetović je uhapšen na osnovu evropskog naloga koji je izdala njemačka policija.

Ovaj dvadesetčetvorogodišnjak, koji nema stalno prebivalište, sumnjiči se za niz pljački bankomata u Njemačkoj, kao i pokušaj ubistva osobe koja je svjedok jedne takve krađe.

Italijanska policija je dugo pratila Ahmetovića, a nakon što je priveden obaviješten je o međunarodnoj potjernici. Suočava se s kaznom zatvora od deset godina.

U Italiji decenijama djeluje romski klan Ahmetović koji je dobro poznat po seriji krađa i raznih prekršaja.

Na čelu se nalazi Đula Ahmetović (71) iz Mostara, koja prikuplja sav novac. Oni su često u pokretu i u Italiji gravitiraju oko područja Milana. Zvanično se bave prikupljanjem željeza i sekundarnih sirovina. Klan Đule, koja ima desetoro djece, stalno je na meti italijanske policije. U junu 2009. godine je protiv njih pokrenuta policijska akcija "Trovatore" kada je uhapšeno 17 članova klana uglavnom zbog optužbi za teške krađe čija je ukupna vrijednost iznosila 750.000 evra.

U martu 2016. godine uhapšena je banda koja je krala bankomate na području sjeverne Italije. Na čelu bande se nalazio Luka Ahmetović (27), a pomagali su mu Elvis Ahmetović (32) i dvadesetogodišnji Rasim.

Italijanska finansijska inspekcija pronašla je u junu da porodica ima pokretnu i nepokretnu imovinu vrijednosti 2,4 miliona evra, iako od njih niko nije zaposlen. Sumnjaju da je novac za sticanje imovine stigao iz kriminalnih djela.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica