Угрожено здравље Џулијана Асанжа

Срна
Угрожено здравље Џулијана Асанжа

Лондон - Џулијан Асанж, оснивач "Викиликса", који је изнио у јавност америчке ратне злочине у Ираку, тешко је погођен својом дугогодишњом затвореношћу у Амбасади Еквадора, рекли су љекари који су га прегледали.

У писму које је објавио британски "Гардијан" љекар Сондра Крозби са Универзитета Бостон и клинички психолог из Лондона Брок Чизхолм упозорили су да је угрожено ментално и физичко здравље Асанжа.


"Иако су резултати прегледа заштићени односом љекар-пацијент, наша је професионално мишљење да затвореност опасно утиче на његово физичко и ментално здравље што представља кршење његових људских права на здравствену заштиту", наводи се у писму.

Уколико напусти зграду Амбасаде Еквадора и изађе на улицу ухапсиће га британска полиција, јер је "прекршио одредбе условног држања на слободи" иако је оптужница против њега давно одбачена, подсјећа "Спутњик".

Асанж страхује од изручења САД, гдје га власти тражи због објављивања докумената о рату у Ираку. Он од јуна 2012. године борави у Амбасади Еквадора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана