“Угрожено 2,5 милиона, најгоре у Сирији тек предстоји”

Агенције
“Угрожено 2,5 милиона, најгоре у Сирији тек предстоји”

Како наводе, у Сирији “најгоре можда тек предстоји”.

Представник OCHA за Сирију Панос Мумцис рекао је да би војна ескалација могла да учини ситуацију у Идлибу “знано компликованијом и бруталнијом” него што је у другим зонама сукоба у Сирији.

Десетине хиљада Сиријаца избегле су претходних година из других дjелова земље у Идлиб који се граничи с Турском, а Мумцисови коментари услиједили су три дана пошто је 40 људи погинуло у ваздушним ударима руске авијације на село Зардана у једном од најсмртоноснијих овогодишњих напада у провинцији Идлиб.

Активисти су у недјељу навели да је најмање 10 особа погинуло у ваздушним нападима на Тафтаназ, такође у Идлибу, док је пет људи погинуло у оближњим мјестима.

Агенција УН за дјецу (Уницеф) саопштила је да је у нападима на Идлиб претходних дана погинуло 13 дјеце и додала да у тој провинцији живи милион дјеце.

Мумцис је навео да је од јануара до априла 920.000 људи расељено унутар Сирије, што је највећи број током било која четири мјесеца од почетка рата 2011. године.

“С овом ескалацијом, с оваквим погоршањем ситуације, забринути смо да би 2,5 милиона људи могло да буде све више и више премјештано ка граници с Турском ако се то настави”, казао је Мумцис.

Он је навео да нема друге локације на коју би ти људи могли да буду премјештени и додао да је више од 80 одсто становништва у Идлибу у “екстремно тешкој ситуацији”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана