Уцјена Турске: Бирајте, или наш Ф-35 или да купите од Руса

Агенције
Уцјена Турске: Бирајте, или наш Ф-35 или да купите од Руса

Прије два дана Турска је на свечаности у САД-у званично примила прва два Ф-35А вишенамијјенска борбена авиона, од укупно 116 колико је их наручено.

Али, то славље могло би бити кратког вијека. Наиме, истог дана је Одбор америчког сената изгласао предлог закона у којем стоји и амандман да ће се блокирати турска куповина Ф-35 борбених авиона ако Анкара не одустане од набавке руског ракетног Система С-400, што је договорено крајем прошле године, пише Ројтерс, преноси Новац.хр.


Ако овај предлог буде изгласан те заиста и постане закон, трансфер Ф-35-ица Турској биће заустављен док год министар спољних послова не потврди да та држава не купује, нити ће примити руске ракетне системе.

Овај амандман посљедњи је у низу покушаја чланова америчког Конгреса да утичу на политику Турске и њихове планове да купе С-400 систав - слична одредба већ раније је стављена у предлог другог закона који се бави одбрамбеним питањима, а који би се такође ускоро могао наћи на гласању.

Како је раније писао Јутарњи, аналитичари и стручњаци за безбједност (с правом) сматрају да би чињеница да Турска истовремено користи С-400 и Ф-35А могла угрозити сигурност цијелог програма Ф-35 ЈСФ јер би подаци које ће скупити сyстем за противваздушну одбрану завршити у Русији и помоћи њиховим војним снагама да открију слабости Ф-35 ЈСФ-а.

А тих у Ф-35 ЈСФ, на чији је развој и производњу досад утрошено најмање 406 милијарди долара, и даље има судећи по бројним извјештајима и критикама програма објављених ове и прошле године. Будући да је знатно смањена радарска видљивост („stealth”) једна од кључних обељежја овог модерног авиона, цурење информација о тим технологијама била би катастрофа за цео програм који се ослања на то да је Ф-35 врло тешко уочљив на радарима непријатељских борбених авиона и система противваздушне одбране.

Разумљиво, турска најава куповине С-400 озбиљно је узрујала њихове партнере у НАТО пакту, нарочито Американце чији су односи с Москвом захладили у посљедњих неколико година.

Сам предлог закона требало би да прође још неколико корака прије него постане закон - требају га одобрити и Представнички дом и Сенат те на крају потпише предсједник Трамп.

Турска је наручила 116 Ф-35-ица, иначе најмодернијих вишенаменских борбених авиона пете генерације. Ако знамо да ће Израел за својих 50 Ф-35И авиона, од којих су неки већ испоручени, платити 5.470.000.000 долара, то би значило да је Турска за својих 116 Ф-35А требала издвојити око 12 милијарди долара. Чак и ако узмемо у обзир очекивану мању цијену Ф-35А, која би се требала спустити на 85 милиона долара за 'голи' авион (а нико не гарантује да хоће), цијена опет не би требало да иде испод 10 милијарди долара. И то само за авионе, без трошка наоружања и одржавања.

С друге стране, набавка пет С-400 система Турску би могла коштати око 2 милијарде долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана