Убила Кимовог полубрата за 90$, мислила да је подвала

Агенције
Убила Кимовог полубрата за 90$, мислила да је подвала

Жени осумњиченој за смрт Ким Џонг Нама плаћено је 90 долара за убиство, а вјеровала је да је ријеч о подвали, наводе власти Индонезије, јавља АП.

Ухапшена Индонежанка Сити Аисјах (25) каже да су јој дали кеш да Ким Џонг Наму у дијелу подвале у ријалити емисије на лице размаже "беби уље".

Замјеник амбасадора Индонезије у Малезији Андријано Ервин причао је са њом пола сата, пише ББЦ.

"Само је уопштено рекла да јој је неко рекао да то уради. Рекла је са су то били људи који су изгледали као Јапанци или Корејци. Како каже, та особа јој је дала 400 рингитса (око 90 долара) да то уради. Рекла је да је то као уље, као беби уље", каже Ервин.

Осим тога, званичници Вијетнама састали су се са њиховом држављанком Доан Ти Хуонг која је друга осумњичена за смрт Ким Џонг Нама, али ништа са тог састанка није објављено.

Ким Џонг Нама, брата сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна, напале су двије жене на аеродрому у Куала Лумпуру 13. фебруара када су га, како су медији прво пренијели, испрскале хемикалијом по лицу. Послије је објављено да су му хемикалију размазале рукама по лицу.

Ријеч је о нервном агенсу ВX, а све показује да је за то одговоран званични Пјонгјанг.

Нервни агенс је нема укус ни мирис, а у Конвенцији о хемијском оружју је наведено да је забрањено његово коришћење, осим за истраживачке, медицинске и фармацеутске потребе.

Свјетски медији убиство Кимовог полубрата упоређују са смрћу бившег руског агента Александра Литвињенка у Лондону 2006. године, када је био отрован радиоактивним полонијумом, иза чега наводно стоји Владимир Путин.

Стручњаци наводе да су оба типа атентата веома скупи начини за убиство и да оба поред тога значе и поруку за све оне који се могу сматрати непријатељима организатора злочина.

Ким Џонг Нам (45) је, према извештајима љекара, преминуо од посљедица срчаног удара, а претходно је доживио стање шока, због третмана хемикалијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана