Ubica iz Teksasa bježao iz ustanove za mentalno oboljele

Srna
Ubica iz Teksasa bježao iz ustanove za mentalno oboljele

Saterlend Springs - Devin Patrik Keli, koji je ubio 26 osoba u baptističkoj crkvi u Saterlend Springsu u Teksasu, nakratko je pobjegao iz ustanove za mentalno oboljele osobe u Novom Meksiku 2012. godine, saopšteno je iz američke policije.

U izvještaju se navodi da je Keli jednom uhvaćen kada je donio oružje u avio-bazu Holoman u Novom Meksiku i da je tom prilikom prijetio smrću nadređenim oficirima.


Keli je osumnjičen i za seksualno napastvovanje 2013. godine u Nju Bronfelsu, 56 kilometara od Saterlend Springsa, gdje je izvršio napad u nedjelju, 5. novembra.

Policijski izvještaji pokazuju da su propuštene barem tri prilike da se Keliju ranije zabrani pristup oružju, prije nego što je izvršio napad u na crkvu i ubio 26 ljudi.

Vlasti su saopštile da je Keli sebi oduzeo život, nakon što je bježao od građana poslije napada i doživio saobraćajnu nezgodu.

Iz Snaga vazdušne odbrane SAD je saopšteno da je Keli bio smješten u pritvor nakon što je napao bivšu suprugu, a njenom sinu udarcima nanio frakturu lobanje.

U saopštenju se navodi da Snage vazdušne odbrane nisu unijele Kelijev dosije u federalnu bazu podataka, kao što je to propisano pravilima vojske, a što bi Keliju onemogućilo kupovinu oružja, prenosi AP.

Da je Keli bio osuđen za seksualni napad, vjerovatno bi ga i to spriječilo da kupi oružje, s obzirom na to da prema federalnom zakonu oružje ne može posjedovati onaj ko je zbog nekog krivičnog djela osuđen na više od godinu dana.

Lokalne vlasti u El Pasu su saopštile da je Keli bio smješten u ustanovu za mentalno oboljele osobe u Santa Terezi u Novom Meksiku, ali da je odatle pobjegao, nakon čega ga je policija pronašla na autobuskoj stanici u El Pasu u junu 2012. godine.

Okružni tužilac Dženifer Tarp je izjavila da je za seksualni napad saznala prije nego što je u ponedjeljak, 6. novembra, AP objavio izvještaje.

"Taj slučaj nikada nije predstavljen našoj kancelariji", rekla je Tarpova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana