UKC RS uveo jedinstveni metod liječenja: Jedan tretman odnosi bol u kičmi

Anita Janković-Rečević
UKC RS uveo jedinstveni metod liječenja: Jedan tretman odnosi bol u kičmi

Banjaluka - Pacijenti iz RS koje muče hronični bolovi u kičmi i kukovima više neće morati da odlaze na skupe intervencije u inostranstvo zahvaljujući novoj minimalno invazivnoj radiološkoj proceduri koja će se primjenjivati u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske.

Prvi ovakav zahvat izveli su juče ljekari Zavoda za kliničku radiologiju UKC RS pod mentorskim nadzorom načelnika radiologije iz bolnice u Hamburgu Suada Jaganjca.

Načelnik Zavoda za kliničku radiologiju UKC-a Saša Vujnović je istakao da je UKC jedina zdravstvena ustanova u BiH koja će izvoditi ovu proceduru.

- Riječ je o minimalno invazivnoj radiološkoj proceduri terapije hroničnog radikularnog bola pomoću koje pomažemo pacijentima da stanu na noge i žive život bez bola - objasnio je Vujnović.

Istakao je da su terapiji podvrgnuta dva pacijenta te da će od naredne godine ta procedura biti svakodnevna na UKC-u.

- Pacijentu se pod kontrolom skenera veoma precizno daje lijek tačno tamo gdje treba, u blizini nerva, čime se postižu maksimalni rezultati - dodao je Vujnović i istakao da će radiolozi sa UKC-a u narednom periodu ovu proceduru obavljati samostalno.

Jaganjac je naveo da će nastaviti saradnju sa UKC-om.

- Pacijent je prilikom dolaska na intervenciju svoj bol na skali do deset ocijenio sedmicom, a neposredno nakon intervencije dvojkom, da bi nakon pola sata rekao da nema nikakvih bolova - rekao je Jaganjac.

Pacijent koji je podvrgnut ovom zahvatu Goran Babić kaže da je imao jake bolove u donjem dijelu kičme, kuka i potkoljenice, koji su ga sprečavali da obavlja osnovne aktivnosti.

- Odmah nakon intervencije sam osjetio olakšanje, a tri sata kasnije osjećao sam se kao da nikada nisam ni imao bolove. Čini mi se da bi mogao potrčati - rekao je Babić.

Radiolog na UKC RS Katarina Kantar, koja je juče učestvovala u izvođenju ovog metoda, ističe da su od ljekara iz Njemačke naučili mnogo.

- Nismo imali toliko pacijenata da bi svi naši radiolozi mogli obaviti proceduru, ali u narednom periodu će sve kolege imati priliku da se edukuju i urade ovaj metod - rekla je Kantarova.+++

Saradnja

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić je istakao da je ova obrazovna ustanova još prošle godine uspostavila saradnju sa ljekarom Suadom Jaganjcem, od kada predaje studentima na katedri za radiologiju.

- Planiramo saradnju sa bolnicom u Hamburgu gdje Jaganjac radi da bi naši studenti, specijalizanti i postdiplomci odlazili tamo na edukacije - rekao je Škrbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana