У стампеду миграната до Евротунела, један погинуо

Танјуг
У стампеду миграната до Евротунела, један погинуо

Најмање један мигрант је погинуо у покушају да уђе у Евротунел у Француској код Калеа док је око 1.500 избјеглица пробијало ограду на терминалу.

Њихов циљ је да уђу у тунел који повезује Француску и Енглеску испод Ламанша како би се домогли Велике Британије.

"Наш тим је јутрос пронашао један леш, а ватрогасци су потврдили смрт те особе", потврдио је портпарол компаније "Евротунел".

Само ноћ раније је око 2.000 миграната покушало да у француском граду Калеу уђе у тунел, шо је у посљедњих мјесец и по дана био најмасовнији покушај улазак миграната.

Јутрос пронађено тијело припада мигранту из Судана, за којег се вјерује да је био стар између 25 и 30 година.

Њега је ударио камион који се искрцавао са трајекта који повезује француску и енглеску обалу Ламанша, навео је полицијски извор.

Укупан број миграната који су преминули у близини терминала Евротунела тако је порастао на девет од почетка јуна до данас.

"Несрећа се догодила током ноћи, а у шест сати изјутра полиција још има много посла. Око улаза у тунел се и даље налази 500 до 1.000 миграната", рекао је извор.

Безбједност у луци Кале је средином јуна пооштрена, што је навело мигранте, који су раније покушавали да се кришом укрцају у камионе који на трајектима прелазе Ламанш, да умјесто тога покушају да се докопају Британије кроз подводни тунел.

Британски премијер Дејвид Камерон изразио је јутрос забринутост поводом покушаја 2.000 миграната претходне ноћи да уђу у тунел испод Ламанша.

"Тај догађај наводи на велику забринутост. Сарађујемо веома блиско са француским властима како бисмо ријешили тај проблем", рекао је јутрос Камерон и додао да ће британска влада учинити све што може да би решила мигрантску кризу у Калеу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана