У сједишту грчке Златне зоре стоји Aрканова слика VIDEO

Ал Џазира Балкан
У сједишту грчке Златне зоре стоји Aрканова слика VIDEO

Атина - Уочи недјељних избора, све је извјесније да ће Златна зора, ултранационалистичка странка, ући у Парламент Грчке. У сједишту ове странке изразито поштују Жељка Ражњатовића Аркана.

Поред Арканове слике налазе се четничке кокарде и застава која је украшена древним грчким симболом који подсјећа на “свастику”. Златна зора је у Грчкој све популарнија и анкете показују да ће у недјељу, први пут у историји, ући у парламент.

Дио јавности је згрожен, но наводно, више од пет одсто грађана их подржава. Међу њима је и Костас, који каже да није фашист, али да “овако више не иде”, пише Ал џазира Балкан.

“Покушавамо пронаћи нешто боље, ми не знамо што је боље, али нешто ново, разумијете?”, каже он. И сами припадници Златне зоре признају да су изненађени.

“Да, и ми смо такође изненађени. Нисмо очекивали да ће се то десити тако пуно и тако брзо”, говори њен члан Никос Реутетакос.

Порука за Брисел

Многи гласачи не дијеле њихову идеологију, али дијеле нетрпељивост према имигрантима и сиромаштву, које је све веће. Признаје да их нападају, али каже да “не убијају”.

“Све те ствари које сте чули, да ми радимо ово или оно, да пијемо крв, то је смијешно. Ми се боримо када видимо дилере”, прича Реутетакос и потврђује како припадници Златне зоре туку дилере.

Он објашњава да нису нацисти, него националисти. Ово на мајици, објашњава, није “свастика”, него “древни грчки симбол”.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана