U padu aviona na Kubi poginulo 20 sveštenika, nađena crna kutija

Srna
U padu aviona na Kubi poginulo 20 sveštenika, nađena crna kutija

Havana - Kubanski savjet crkava saopštio je da je među žrtvama avionske nesreće i 20 sveštenika iz evangelističke crkve.

Svi oni su iz crkve iz istočnog regiona, rekao je član tog savjeta Maite Kvesada.

Oni su u Havani proveli nekoliko dana, prenio je AP.

Na Kubi su zastave spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog avionske nesreće u kojoj je poginulo 107 ljudi, a zvaničnici navode da je pronađena jedna od crnih kutija i da je u dobrom stanju.

Na Kubi je proglašena dvodnevna žalost zbog jučerašnje nesreće koju su preživjele tri žene. One se nalaze u bolnici u Havani, a njihovo stanje je kritično.

To je najteža nesreća na Kubi u posljednjih skoro tri decenije, napominje Rojters.

Ispred mrtvačnice okupili su su članovi porodica i rodbina žrtava koji daju informacije vlastima da bi pomogli proces identifikacije.

Mrtvačnicu je danas pojsetio i kubanski predsjednik Migel Dijaz-Kanel, a juče je posjetio i mjesto nesreće.

On je prethodno saopštio da je formirana specijalna komisija koja će utvrditi uzrok avionske nesreće.

"Boing 737" u kojem se nalazilo 104 putnika i šest članova posade srušio se i izgorio u petak ubzo poslije polijetanja sa međunarodnog aerodroma "Hoze Marti" u Havani.

Istražitelji pregledaju ostatke aviona kako bi pronašli eventualne tragove o uzroku pada aviona.

To je najgora avionska nesreća na Kubi u posljednje tri decenije i treća velika nesreća te vrste od 2010.

Nebo je bilo oblačno i na aerodromu je padala kiša u vrijeme nesreće, a kubanska državna televizija javila je da je avion star 39 godina naglo skrenuo udesno nakon polijetanja za grad Olgin, na istoku Kube.

Državna aviokompanija "Kubana de avijasion" čiji je avion pao, ima generalno dobar bilans bezbjednosti, ali je poznata po kašnjenjima i otkazivanjima letova, a mnoge svoje avione je povukla iz saobraćaja zbog problema sa održavanjem proteklih mjeseci, pa je zato bila prinuđena da iznajmljuje čarter avione od drugih kompanija, navodi AP.

Meksičke vlasti su saopštile da je "Kubana de avijasion" avion iznajmila od meksičke kompanije "Aerolineas Damojh", kao i da su posadu činili Meksikanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana