Погинуло 15 радника, три жене повријеђене

Срна
Погинуло 15 радника, три жене повријеђене

Софија - У експлозији Фабрике за производњу барута "Миџур" у бугарском селу Горњи Лом погинуло је 15 радника, а три жене су повријеђене и њихови животи нису у опасности, рекао је начелник цивилне одбране Николај Николов.

Николов је навео да је међу погинулима 13 мушкараца и двије жене.

Према његовим ријечима, животе су изгубили муж и жена, који имају петогодишње дијете, као и тројица стручњака за деминирање.

Истрага је показала да су два радника сасвим случајно избјегла трагедију, јер један није дошао на посао, а други је заборавио личну карту, па је враћен са радног мјеста.

Узроци синоћње експлозије још нису познати, а Николов није искључио могућност да је трагедију узроковао људски фактор.

У експлозији су уништене двије зграде, које су биле дио фабрике, а о њеној снази говори податак да су дијелови машина, тешки између 150 и 200 килограма, одлетјели на велику удаљеност.

Николов није потврдио информацију, коју су објавили медији, да је прије тога у фабрику стигло седам шлепера са наоружањем.

Због ове трагедије у Бугарској ће сутра бити дан жалости.

Директор бугарске полиције Светлозар Лазаров рекао је раније да се претпоставља да је експлозију узроковало уништавање мина, јер су запослени у том тренутку радили на демонтирању грчких мина.

Међу могућим разлозима наводи се неправилно складиштење муниције.

Бугарски медији наводе да је међу погинулима син власника фабрике, али та информација није потврђена.

Бугарски Црвени крст у Горњем Лому упутио је тим од десетак психолога да помогну породицама настрадалих да превазиђу посљедице несреће.

Ово није први инцидент у фабрици "Миџур". Након експлозије машине у мају 2008. године, погинуо је двадесетосмогодишњи варилац, а једна жена је повријеђена. У експлозији 2010. године повријеђена су четири радника. И тада се радило на уништавању противпјешадијских мина грчке војске.

Тада је у фабрици било 1,6 милиона грчких мина, а експлозију је изазвала повећана температура која је проузроковала паљење амонита.

Фабрика "Миџур" је у власништву приватне компаније "Видекс" и лоцирана је на подручју општине Чупрене. У фабрици је запослено око 50 радника, а до 2010. године у њој је радило 120 радника.

"Миџур" производи експлозивне материјале за више рудника и каменолома. Осим у Бугарској, производе пласира и на тржиштима Грчке, Македоније, Србије, Албаније, Грузије и Израела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана