U Venecueli već Rusi, Iranci i Hezbolah

Agencije
U Venecueli već Rusi, Iranci i Hezbolah

Vašington - Mornarički admiral Kreg Foler, novi šef Južne komande američke vojske zadužene za operacije u centralnoj i Južnoj Americi i na Karibima, izjavio je da SAD ne bi trebalo da isključe mogućnost ruske vojne umiješanosti u Venecueli.

U intervjuu za američke medije Foler je ocijenio da se Rusija ponaša kao “ranjeni, oslabljeni medvjed” koji se bori protiv demokratskih interesa u regionu.

- Mislim da je sa Rusijom sve moguće. Vidjeli smo šta su uradili u Siriji i mislim da moramo da budemo spremni za sve što bi moglo da se dogodi u budućnosti - kazao je Foler.

Upitan šta se očekuje kada je riječ o situaciji u Venecueli, za kakve se opcije sprema Južna komanda američke vojske, Foler je odgovorio da se “koncentrišu na podršku političkom i diplomatskom rješenju”.

- A, kao što se može i očekivati od vojnog komandanta, radimo na tome da obezbijedimo da su američki građani, diplomate i imovina bezbjedni i na to su fokusirani naši napori - rekao je američki admiral.

Na konstataciju novinarke da je državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio da u Venecueli postoje aktivne ćelije stranih boraca koji su ratovali u Siriji, Foler je poručio da je “duga, zloćudna ruka Irana svuda širom svijeta, a njihov surogat, libanski Hezbolah, je na samom kraju te ruke”.

Na pitanje da li to znači da oni jesu u Venecueli, admiral je kazao da “ima apsolutno poštovanje prema državnom sekretaru”.

- On ima duboka moralna uvjerenja i govori istinu - rekao je Foler.

Rezolucija

Rusija će Savjetu bezbjednosti UN podnijeti svoj nacrt rezolucije za rješenje krize u Venecueli, kao odgovor na američki prijedlog, koji predviđa nove izbore.

- Savjet bezbjednosti poziva na rješenje situacije u Venecueli mirnim sredstvima - navedeno je u nacrtu ruske rezolucije, u kojoj je dodato da Savjet bezbjednosti UN podržava sve inicijative čiji je cilj postizanje političkog rješenja, prenijele su ruske agencije.

Američki nacrt rezolucije predlaže poništavanje rezultata predsjedničkih izbora u Venecueli iz 2018. i održavanje novih izbora u toj latinoameričkoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana