У Новом Зеланду премијера бирају у супермаркетима

Приредио: Борис Ђурић
У Новом Зеланду премијера бирају у супермаркетима

Велингтон - Становници Новог Зеланда од 2020. ће, када крену у куповину, моћи у супермаркетима и шопинг центрима да бирају свог будућег премијера.

Након што је направљена ревизија изборног закона, на сљедећим изборима гласачке кутије биће постављене у већим шопинг центрима и моловима. Иницијатива за промјену изборног закона настала је 2017. године, када су побиједили лабуристи са Џасиндом Ардерн на челу и када је статистика потврдила да један од петоро гласача није гласао.

Према изборном систему, Ардернова је формирала коалициону владу са партијама Прво Нови Зеланд и Зелени упркос томе што је Национална партија освојила више гласова него лабуристи. 

Министар правде Ендрју Литл рекао је да ће промјене учинити гласање лакшим и више демократским.

- Постављање гласачких кутија у супермаркетима и моловима помоћи ће људима да лакше гласају. Важно је да гласачке кутије буду постављене на мјестима гдје људи обављају своје уобичајене послове јер се тако лакше могу организовати да гласају - рекао је Литл.

Грађани Новог Зеланда до сада су могли гласати и на другим неуобичајеним мјестима као што су цркве, школе и општинске хале.

Нове промјене наишле су на критику опозиционе Националне партије која сматра да се на тај начин фаворизују странке наклоњене љевици и да је то нешто што се  може видјети само у “банана државама”.

Осим те новине, уведена је још једна, а то је да се бирачи за гласање могу регистровати на дан када дођу да обаве своју грађанску дужност. Такође, једна од промјена је и укидање забране постављања гласачких кутија на мјестима гдје се продаје алкохол.

Бројеви

Промјене се не дешавају само у изборном закону већ и у понашању грађана. Изборна комисија је објавила да је на прошлим изборима гласало 1,2 милиона људи, што је велико повећање у односу на 2011. годину, када је гласало неколико стотина хиљада људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана