У Кијеву мирно, дипломатске игре у току

Aгенције
У Кијеву мирно, дипломатске игре у току

Кијев, Москва, Берлин - Стање у Кијеву тренутно је мирно. Москва сумња у легитимет нових власти и пријети ембаргом на њене пољопривредне, а можда и друге производе.

У Кијеву су данас отворене продавнице, ресторани и жељезничка станица, таксисти возе, а полиције нема на улицама, мада су се протекле ноћи чули пуцњи, јавио је дописник Итар-Таса.

Ова земља се, међутим, као посљедицом крвавих немира и дугогодишње рецесије, суочава са пријетњом брзог банкрота, али и наговијештеним ембаргом Русије на њене пољопривредне, а можда и друге производе.

Истовремено, руски премијер Дмитриј Медведев је изјавио да његова влада гаји озбиљне сумње у легитимитет оних који су дошли на власт у Украјини након опозива предсједника Виктора Јануковича, додавши да чињеница да су неке државе признале такво стање представља "одступање од нормале".

Руски МИП је оцијенио да се украјински мировни споразум користи као параван за отимање власти и да ново украјинско вођство користи "терористичке методе" у примјени притиска на неистомишљенике, укључујући оне на Криму и истоку Украјине.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун изјавио је данас да треба сачувати јединство и територијални интегритет Украјине и послао изасланика у Кијев. Француски министар спољних послова Лоран Фабијус апеловао је на Русију да настави са пружањем финансијске помоћи Украјини, јер је погођена политичком кризом и "нема времена за губљење".

Грчки министар спољних послова Евангелос Венизелос предложио је одржавање међународне конференције уз учешће Европске уније, Русије и финансијских институција, да би се избјегао банкрот Украјине.

Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер упозорио је да жеља за осветом не смије дефинисати политику нове украјинске власти и да будуће политичке вође морају зауставити ескалацију насиља, тражити дијалог и тежити хармонији политичких партија и региона.

Оланд и Путин о украјинској кризи

Француски предсједник Франсоа Оланд истакао је данас у разговору са предсједником Русије Владимиром Путином неопходност мирне транзиције у Украјини и значај територијалног интегритета ове државе.
Оланд, који је разговарао телефоном са руским предсједником, истакао је да очекује ће нове власти омогућити организовање предсједничких избора и покретање неопходних реформи у Украјини, саопштено је из кабинета француског предсједника.

"Треба учинити све да финансијска помоћ буде упућена у овом тешком периоду за Украјину да би се пружила подршка економској модернизацији", поручио је француски предсједник, док се Украјина окренула Западу за финансијску помоћ.

Оланд је затражио да ЕУ и Русија заједно раде у том смислу и договорио се са Владимиром Путином да наставе консултације, пренио је АФП.

Разговор двојице званичника услиједио је, након што је Русија оспорила легитимитет и методе нових украјинских власти.

Руско Министарство спољних послова критиковало је подршку коју су западне земље дале пријевременим предсједничким изборима у мају, послије смјене предсједника Виктора Јануковича. /крај/бн

Тимошенкова иде на лијечење у Њемачку

Некадашњи премијер Украјине Јулија Тимошенко ићи ће у Њемачку на лијечење, објављено је на сајту њене партије Отаџбина, два дана након што је ослобођена из затвора.
Тимошенкова, која болује од дискус херније, прихватила је понуду њемачког канцелара Ангеле Меркел, наводи се у саопштењу.

Украјински посланици подржали су 22. фебруара убрзану процедуру за ослобађање бившег премијера Јулије Тимошенко, без одобрења предсједника државе Виктора Јануковича.

Тимошенкова је 2011. године осуђена на седам година затвора због злоупотребе положаја у вези са споразумом са Русијом о испоруци гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана