У Калифорнији могућ референдум о изласку из САД

Спутњик
У Калифорнији могућ референдум о изласку из САД

Сакраменто - Амерички покрет „Yеs California!" жели да иницира референдум о отцјепљењу те државе од САД, изјавио је лидер те организације Луис Маринели на конференцији за штампу посвећеној закључцима конференције „Дијалог нација.

Право народа на самоопредјељење и стварање мултиполарног свијета".

"Кампању смо првобитно почели са тврдњом да можемо постојати и без спољне политике САД, можемо живјети као независна држава, можемо смањити расходе за одбрану и побољшати квалитет живота Калифорније умјесто да учествујемо у агресивној спољној политици САД. Комуницирамо са становницима Калифорније, информишемо их о свему и они веома добро реагују на то", изјавио је на конференцији за штампу коју је организовала МИА "Русија севодња".

Према Маринелију, за организовање референдума о отцјепљењу од САД потребно је прикупити одређени број потписа.

"Наравно, овај процес неће бити једноставан и захтијеваће одређене трошкове. Али поднијећемо ову иницијативу да покажемо да сваки житељ Калифорније може потписати петицију за спровођење референдума. Ако прикупимо довољан број потписа, власти Калифорније ће морати да спроведу референдум", додао је Маринели.

Он је убијеђен да ће, у случају Трамповог избора за предсједника САД, становништво Калифорније још више тежити независности.

"Трамп се спрема да прави зидове, а Калифорнија не жели зидове, већ мостове. Ако Трамп буде изабран, становници Калифорније ће тим прије тежити независности. Чуо сам да на наше трибине долазе људи који су веома скептични и нису сигурни да ли да нас подрже или не. Али сви кажу да ћемо имати озбиљну подршку ако Трамп буде изабран. У нашем случају, то ће бити велики плус јер ће сви становници Калифорније моћи да разумију суштину онога што ми тражимо и да се природа и карактер свих становника Калифорније разликују од природе осталих Американаца. Не желимо да будемо дио државе на чијем челу ће бити Трамп", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана