У Гути 300 погинулих, Москва тражи хитан састанак СБ УН

B92
У Гути 300 погинулих, Москва тражи хитан састанак СБ УН

Москва - Русија је предложила да се у СБ Уједињених нација сутра одржи хитан састанак о ситуацији у источној Гути, предграђу сиријске престонице Дамаска.

Стални представник Русије у УН Василиј Небензја изнио је предлог на састанку Савјета безбједности УН, посвећеном миру и безбједности у свијету, преноси ТАС.

"Имамо конкретан предлог", рекао је руски дипломата и навео да Москва тражи да се сазове отворена сједница Савјета безбједности како би се разговарало о ситуацији у источној Гути.

"Мислим да је то неопходно имајући у виду забринутости које смо данас чули, тако да ће све стране моћи да представе своје ставове и разумијевање ситуације и предложе рјешења", рекао је Небензја.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш је у дебати позвао стране да хитно прекину сукобе у источној Гути, како би могла да се достави хуманитарна помоћ становништву.

Услијед велике штете у источној Гути, до које је довело бомбардовање сиријских снага, љекари су приморани да користе лијекове којима је истекао рок трајања и да се "гребу за воду", а број погинулих достигао је 300 за три дана, пише ЦНН.

Најмање 260 особа је убијено, а 500 повређено од понедјељка до уторка увече у источној Гути, енклави под контролом побуњеника, саопштило је данас Сиријско-америчко медицинско друштво (САМД).

Међутим, из групе за праћење догађаја у Сирији "Дамаск медија центар" рекли су за ЦНН да је данас пријављено још 45 жртава у источној Гути.

Интензивно бомбардовање протеклих недјеља источне Гуте, области за коју Си-Ен-Ен наводи да је годинама под опсадом режима Башара ел-Асада, изазвало је осуде широм свијета.

Организација за заштиту људских права Амнести интернешенал тврди да су тамо причињени "неподношљиви ратни злочини" у "епским размјерама", док је Дечји фонд УН (Уницеф) објавио празно саопштење, а у фусноти је навео да нема ријечи којима би описао "патњу дјеце".

Генерални секретар Ун Антонио Гутереш описао је ситуацију у источној Гути као "пакао на земљи".

Скоро 400.000 људи заробљено је у источној Гути, а многима од њих потребна је хуманитарна помоћ, упозоравају Уједињене нације.

Протеклих дана породице су се повукле у импровизована подземна сконишта са ограниченим приступом храни и води док покушавају да се склоне од интензивног бомбардовања.

Како наводи САМД, 13 здравствених објеката је било мета напада у понедјељак и уторак.

Од тих објеката, четири су у потпуности уништена, а два су привремено обуставила своје активности.

САМД истиче да је изгубио три здравствена радника у нападима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана