У Единбургу пабови већ славе

Агенције
У Единбургу пабови већ славе

Единбург - Историјски референдум о отцјепљењу Шкотске је у току и резултати су још неизвјесни, али власници хотела, пабова и ресторана већ славе док су старе улице Единбурга пуне новинара и туриста.

Док 4,3 милиона Шкота данас гласа за или против отцјепељења Шкотске од Уједињеног Краљевства, на хиљаде туриста купују виски и шкотску карирану тканину у сјенци Единбуршког замка, док новинари шаљу извјештаје широм свијета, преноси Ројтерс.

"Ово је невјероватно - све је крцато, све просто врви. Никада нисам доживио тако нешто", каже Ендрју Бернс, предсједник градског вијећа Единбурга.

Шкотска данас одлучује да ли ће остати у саставу Велике Британије или ће, пак, окончати 307-огодишњу унију са Енглеском и постати независна држава, а однос снага "за" и "против" је прилично уравнотежен.

Од забачених планина преко острва до Глазгова, људи су скоро једнако подијељени око гласања које помно прате савезници Велике Британије, инвестори и немирни региони у земљи, али и у иностранству, наводи Ројтерс.

Излазност на биралиштима широм земље је прилично велика, а на некима су се формирали редови пред отварање јутрос у 7 сати и током пријеподнева, преноси BBC.

Најновија анкета је данас показала да су унионисти у предности за 6 одсто гласова у односу на заговорнике отцјепљења - 53 одсто испитаника подржава останак у Уједињеном Краљевству, док је 47 одсто гласача за отцјепљење, док је четири одсто Шкота који кажу да ће сигурно изаћи на гласање - још неодлучно.

Управо стотине хиљада људи који још размишљају да ли да на листићу заокруже "да" или "не" отцјепљењу "држе кључ" коначног исхода.

Многи Шкоти сматрају да је овај избор питање "срца или главе", односно питање је да ли ће емоционалне тежње превагнути у односу на прагматичне разлоге за забринутост због ризика и неизвјесности са којима би се независна Шкотска суочила.

То питање је направило раздор међу породицама и пријатељима, али и "наелектрисало" земљу са укупно 5,3 милиона становника током вишемјесечне дебате.

Више од 5.500 биралишта у Шкотској биће отворена до 22 сата по локалном времену и први резултати се очекују сутра рано ујутро, а исход, какав год био, имаће далекосежне посљедице те га са зебњом ишцекује читав свијет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана