У Аустрију стигло 3.000 избјеглица

Танјуг
У Аустрију стигло 3.000 избјеглица

БЕЧ - Између 2.500 и 3.000 избјеглица стигло је у посљедњих неколико сати у Аустрију из Мађарске, саопштила је данас аустријска полиција.

"На граници сам са Мађарском. Прилив људи се наставља", рекао је Ханс Петер Доскозил, начелник полиције у Бургенланду.

Доскоцил рекао је да је дворана "Нова Рок" у Никерлсдорфу, у коју су јутрос преусмјераване избјеглице, препуњена са 400 до 500 људи, те да је других 400 до 500 превежено у Парндорф.

Воз са око 400 особа кренуо је јутрос за Беч, а други возови треба да крену током дана.

"Налазим се на граничном прелазу са Мађарском и видим како талас избјеглица не престаје", рекао је Доскоцил.

Он је прецизирао да се очекује далазак 17 или 18 дуплекс аутобуса који ће бити коришћени за пребацивање избјеглица до Беча, а можда и у правцу Њемачке.

Избјеглице су, како је додао, мирне, али настаје гужва приликом доласка аутобуса и уласка у воз.

Ситуација је, према његовим ријечима, повремено хаотична јер не постоји спремност сарадње мађарске полиције.

Аустријска полиција је због тога била приморана прије три сата да привремено затвори аутопут А-4.

Први аутобус са избјеглицама пристигао је у Аустрију рано јутрос око 03.00 сати, али и даље пристижу нови аутобуси из Мађарске.

Директор полиције покрајине Бургенланд Ханс Петер Доскоцил критиковао је данас мађарске власти јер не дозвољавају даљу вожњу аутобусима из Мађарске до пограничног мјеста Никелсдорф.

"Како се одвија ситуација и због тренутно хаотичног стања, може се рачунати на све и свашта", казао је Доскоцил агенцији АПА.

Аустријски канцелар Вернер Фајман је послије јучерашњег разговора са њемачком канцеларком Ангелом Меркел саопштио да ће двије земље дозволити да мигранти пређу границу због ситуације у Мађарској.

Он је такође рекао да очекује од Будимпеште да поштује квоте ЕУ за прихват подносилаца захтјева за азил, иако су тај приједлог и Мађарска, Чешка, Пољска и Словачка већ одбациле.

За избјеглице које не буду жељеле да остану у Аустрији, власти у тој земљи ће омогућити да наставе пут ка Њемачкој. Жељезница ће током дана организовати више возова за превоз азиланата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана