Tužilaštvo traži 26 godina zatvora za kapetana Konkordije

Agencije
Tužilaštvo traži 26 godina zatvora za kapetana Konkordije

Firenca - Italijansko tužilaštvo je zatražilo da kapetan potonulog kruzera "Kosta Konkordija" Frančeško Sketino bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 26 godina i tri mjeseca zbog nesreće u kojoj je 2012. godine smrtno stradalo 32 ljudi, objavili su danas italijanski mediji.

"To nije pretjerana kazna", rekla je na suđenju u toskanskom gradu Groseto tužilac Marija Navaro, dodajući da je Sketino, kojeg su mediji prozvali "kapetan kukavica" odgovoran za višestruko ubistvo iz nehata, izazivanje nesreće i napuštanje broda prije nego što je utvrdio da su svi putnici na sigurnom, prenijela je agencija AFP.

Navaro je u svom završnom govoru istakla da je suđenje pokazalo kako je Sketino "razmišljao isključivo samo o sebi" i da se spasio "a da nije pokvasio ni cipele".

U tragediji "Kosta Konkordije" je život izgubilo 32 putnika i člana posade, a kruzer je razmontiran na dijelove.

Konkordija, dva puta veća od Titanika, kretala se brzinom 16 čvorova, a na njoj se nalazilo 4.229 ljudi iz 70 država, kada je udarila o stijene ostva Điljo.

Zaposleni na brodu optužili kapetana da je skrenuo sa utvrdenog kursa broda za šta nije imao odobrenje.

Sketino, čije je suđenje počelo u julu prošle godine, stekao je nadimak "kapetan kukavica" zbog svog ponašanja nakon udara broda o stijene.

Samo 29 minuta pošto je naložio putnicima i posadi da se evakuišu, sam kapetan je napustio brod, na kome su se nalazile još stotine ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana