Тужилаштво тражи 26 година затвора за капетана Конкордије

Агенције
Тужилаштво тражи 26 година затвора за капетана Конкордије

Фиренца - Италијанско тужилаштво је затражило да капетан потонулог крузера "Коста Конкордија" Франчешко Скетино буде осуђен на затворску казну у трајању од 26 година и три мјесеца због несреће у којој је 2012. године смртно страдало 32 људи, објавили су данас италијански медији.

"То није претјерана казна", рекла је на суђењу у тосканском граду Гросето тужилац Марија Наваро, додајући да је Скетино, којег су медији прозвали "капетан кукавица" одговоран за вишеструко убиство из нехата, изазивање несреће и напуштање брода прије него што је утврдио да су сви путници на сигурном, пренијела је агенција АФП.

Наваро је у свом завршном говору истакла да је суђење показало како је Скетино "размишљао искључиво само о себи" и да се спасио "а да није поквасио ни ципеле".

У трагедији "Коста Конкордије" је живот изгубило 32 путника и члана посаде, а крузер је размонтиран на дијелове.

Конкордија, два пута већа од Титаника, кретала се брзином 16 чворова, а на њој се налазило 4.229 људи из 70 држава, када је ударила о стијене оства Ђиљо.

Запослени на броду оптужили капетана да је скренуо са утврденог курса брода за шта није имао одобрење.

Скетино, чије је суђење почело у јулу прошле године, стекао је надимак "капетан кукавица" због свог понашања након удара брода о стијене.

Само 29 минута пошто је наложио путницима и посади да се евакуишу, сам капетан је напустио брод, на коме су се налазиле још стотине људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана