Tužilac ubijen sa tri hica u glavu, otmičari ušli kao advokati

Agencije
Tužilac ubijen sa tri hica u glavu, otmičari ušli kao advokati

Istanbul - Istanbulski tužilac Mehmet Selim Kiraz, koga su u utorak kao taoca držali pripadnici zabranjene ljevičarske grupe, podlegao je povredama u bolnici nakon što je sa tri metka ustreljen u glavu, prenose danas elektronski mediji, navodeći i da su otmičari u njegov kabinet upali prerušeni u advokate.

"Hurijet" prenosi izjavu načelnika policije Istanbula Selamija Altinoka, da su specijalne snage počele operaciju oslobađanja tužioca u zgradi suda Čaglajan, kada se čula pucnjava.

"Naše snage postupale su strpljivo šest sati i preduzele sve neophodne bezbjednosne mjere", rekao je on.

Sa otmičarima su vođeni šestočasovni pregovori, a Kiraz je zadobio teške povrede, kojima je kasnije podlegao u obližnjoj bolnici "Florans Najtingejl", čiji su ljekari bezuspješno pokušali da mu spasu život.

Pozivajući se na svjedoke, Rojters je javio da se čula eksplozija i pucnjava iz zgrade i video dim, kao i dvoje ambulantnih kola koja napuštaju mjesto događaja.

Specijalne snage u operaciji su ubile dva otmičara, čiji su inicijali B.D. i S. Y.

Čestitajući policiji na sprovedenoj operaciji, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Kiraz zadobio pet rana iz vatrenog oružja, od čega tri u glavu, a da su otmičari upali u tužiočev kabinet "noseći advokatsku odoru".

Ranije tokom dana na internetu je objavljena fotografija na kojoj maskirani napadač drži pištolj uperen u glavu tužioca, a u pozadini na zidu zastava zabranjene marksističke Revolucionarne narodnooslobodilačke partije-Fronta (DHKP-C).

Kiraz je bio vodeća ličnost u istrazi smrti 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine poslije 269 dana provedenih u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom ljeta 2013. godine.

Grupa je dala tužiocu rok do 15 sati i 36 minuta po lokalnom vremenu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana, ili će biti ubijen, a među zahtjevima je bilo i "javno priznanje" odgovornih policajaca.

Tužilac će, kako prenosi AFP, biti sahranjen danas.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je ubistvo koje je šokiralo Tursku bio "i napad na tursko pravosuđe, tursku demokratiju i sve građane Turske", prenijela je francuska agencija.

"Dan proveden u mraku" i "Crni utorak", naslovi su dnevnika "Džumhurijet" i "Hurijet", koji asociraju i na najobimniji nestanak struje u Turskoj za poslednjih 15 godina.

Međutim, ministar energetike Taner Jildiz rekao je da isključenje struje ne treba povezivati sa talačkom krizom u Istanbulu, nakon što su neki opozicioni političari iznijeli tezu da je nestanak struje namjerno izazvan kako bi se unijelo oružje u zgradu suda, navodi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana