Tuže Rusiju zbog pada aviona u Smolensku

Agencije
Tuže Rusiju zbog pada aviona u Smolensku

Varšava - Jedan broj porodica žrtava pada aviona u Smolensku u kojem je prije pet godina poginuo i poljski predsjednik Leh Kačinjski najavio je da će tužiti Rusiju.

Ova odluka uslijedila je nakon što je poljsko tužilaštvo optužilo dvojicu ruskih kontrolora leta da su osim posade i oni odogovorni za pad aviona, prenosi Raša tudej.

"Tek danas, kada se pojavila zvanična optužba ruskih kontrolora leta možemo da tražimo odštetu i od Rusije", kazao je danas advokat dijela porodica žrtava iz visoke državne i vojne delegacije koja je 10. aprila 2010. godine pratila i u smrt predsjednika Kačinjskog, Roman Gjertih.

Advokat žrtava pada poljskog predsjedničkog aviona podsjetio je da su žrtve sa Poljskom već postigle dogovor i da im je država isplatila po 62.500 evra odštete.

I ruska i poljska istraga ustanovile su da su za udes krivi piloti koji nisu odustali od slijetenja po nemogućim vremenskim uslovima i gustoj magli na loše opremljen zastarjeli vojni aerodrom u Smolensku na zapadu Rusije.

Zvanična ruska istraga tog udesa okrivila je samo poljsku stranu, međutim poljsko vojno tužilaštvo optužilo je danas i dvojicu ruskih kontrolora za haos prilikom pokušaja slijetanja aviona, nenamjerno pogrešno navođenje i to što, plašeći se diplomatskog skandala jer se radilo o avionu šefa strane države, nisu zabranili tupoljevu Kačinjskog da sleti.

"Za posljedice nesreće odgovorne su poljska i ruska država. Nadam se da će i Rusija, prije ili kasnije priznati da je odgovorna za nehotični, ali ipak prestup svojih kontrolora. Računamo na pomoć Ministarstva inostranih poslova", rekao je Gjertih.

Istražni komitet Ruske Federacije odbio je danas optužbe svojih kontrolora i saopštio da u toku istrage te nesreće nije utvrdio nikakve nepravilnosti u njihovom postupanja tokom kontrole tog tragičnog leta.

"Stenogrami razgovora posade i kontrole leta poznati su odavno. Iz njih se u potpunosti vidi da su kontrolori upozorili pilote da nema uslova za slijetanja, da na 100 metara visine moraju da donesu konačnu odluku, da je posada potvrdila da će sa te visine krenuti u drugi pokušaj, kao i kasnija upozorenja kontrole da je avion suviše nisko i da mora da se digne u drugi krug", kazao je danas portparol ruskog Istražnog komiteta Vladimir Markov, prenose poljski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana