Туже Русију због пада авиона у Смоленску

Агенције
Туже Русију због пада авиона у Смоленску

Варшава - Један број породица жртава пада авиона у Смоленску у којем је прије пет година погинуо и пољски предсједник Лех Качињски најавио је да ће тужити Русију.

Ова одлука услиједила је након што је пољско тужилаштво оптужило двојицу руских контролора лета да су осим посаде и они одоговорни за пад авиона, преноси Раша тудеј.

"Тек данас, када се појавила званична оптужба руских контролора лета можемо да тражимо одштету и од Русије", казао је данас адвокат дијела породица жртава из високе државне и војне делегације која је 10. априла 2010. године пратила и у смрт предсједника Качињског, Роман Гјертих.

Адвокат жртава пада пољског предсједничког авиона подсјетио је да су жртве са Пољском већ постигле договор и да им је држава исплатила по 62.500 евра одштете.

И руска и пољска истрага установиле су да су за удес криви пилоти који нису одустали од слијетења по немогућим временским условима и густој магли на лоше опремљен застарјели војни аеродром у Смоленску на западу Русије.

Званична руска истрага тог удеса окривила је само пољску страну, међутим пољско војно тужилаштво оптужило је данас и двојицу руских контролора за хаос приликом покушаја слијетања авиона, ненамјерно погрешно навођење и то што, плашећи се дипломатског скандала јер се радило о авиону шефа стране државе, нису забранили тупољеву Качињског да слети.

"За посљедице несреће одговорне су пољска и руска држава. Надам се да ће и Русија, прије или касније признати да је одговорна за нехотични, али ипак преступ својих контролора. Рачунамо на помоћ Министарства иностраних послова", рекао је Гјертих.

Истражни комитет Руске Федерације одбио је данас оптужбе својих контролора и саопштио да у току истраге те несреће није утврдио никакве неправилности у њиховом поступања током контроле тог трагичног лета.

"Стенограми разговора посаде и контроле лета познати су одавно. Из њих се у потпуности види да су контролори упозорили пилоте да нема услова за слијетања, да на 100 метара висине морају да донесу коначну одлуку, да је посада потврдила да ће са те висине кренути у други покушај, као и каснија упозорења контроле да је авион сувише ниско и да мора да се дигне у други круг", казао је данас портпарол руског Истражног комитета Владимир Марков, преносе пољски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана