Туск: Трамп претња Европи колико и Русија, Кина и исламисти

Агенције
Туск: Трамп претња Европи колико и Русија, Кина и исламисти

Брисел - Предсједник Европског савјета Доналд Туск изјавио је данас да се предсједник САД Доналд Трамп придружио Русији, Кини и радикалном исламу као једна од претњи по Европу и позвао Европљане да се држе једни других како би избјегли доминацију друге три континенталне силе, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је у писму упућеном лидерима држава чланица ЕУ уочи самита о будућности Уније након одласка Британије, којим ће он предсједавати у петак на Малти, бивши конзервативни премијер Пољске је навео да је Трампова трговинска политика заснована на већем протекционизму пружила шансу ЕУ.


Туск тврди да би ЕУ сада требало да учини више на уговарању нових споразума о слободној трговини.

Предсједник Европског савјета сматра да се ЕУ суочава са највећим изазовима у својој 60-годишњој историји. Он је као кључне спољне претње навео "Кину пуну самопоуздања", "агресивну политику Русије" према сусједима, "радикални ислам" који потпаљује стање анархије на Блиском истоку и у Африци.

Туск је међу претње додао "и забрињавајуће изјаве нове америчке администрације".

"Све то (претње) чини нашу будућност изузетно непридвидљивом", оцјенио је у писму Туск.

Ројтерс наводи да овакве Тускове оцјене спадају међу најснажније упућене новом америчком предсједнику Трампу које је преузео дужност прије 11 дана.

"Дезинтеграција Европске уније неће водити обнављању некаквог митског, пуног суверенитета земаља чланица, већ њиховој правој и фактичкој зависности од великих суперсила: САД, Русије и Кине. Само заједно можемо да будемо у потпуности независни", написао је предсједник Европског савјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана