Tuševljak: U Sarajevu ubijeno više od 3.000 srpskih civila

Srna
Tuševljak: U Sarajevu ubijeno više od 3.000 srpskih civila

Hag - Svjedok odbrane Simo Tuševljak izjavio je danas u nastavku suđenja generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu da je u Sarajevu tokom rata ubijeno više od 3.000 srpskih civila.

Tuševljak, pripadnik MUP-a Republike Srpske koji se bavio istragom o ratnim zločinima nad Srbima, posvjedočio je da je u deset sarajevskih opština palo "3.300 civilnih žrtava", pružajući na uvid spisak sa njihovim imenima.

"Od tog broja, samo na Grbavici je u prve dvije ratne godine, 1992. i 1993. ubijeno 700 srpskih civila snajperskim hicima ili granatama ispaljenim sa položaja Armije BiH iz dijela Sarajeva pod njenom kontrolom", rekao je Tuševljak.

Kao dokaz za to, Mladićeva odbrana je u sudnici prikazala snimak tijela dvije osmogodišnje djevojčice koje su ubijene mecima iz snajpera.

"Utvrđeno je da su snajperski hici došli sa položaja Armije BiH, udaljenih 200 metara, što znači da je onaj koji je pucao mogao vidjeti da su to djeca. Ove dvije djevojčice su se igrale ispred svoje zgrade kada su pogođene", rekao je Tuševljak.

On je naveo da je na Grbavici u istom periodu zajedno sa pripadnicima Vojske Republike Srpske stradalo ukupno 1.600 Srba.

Tuševljak je rekao da je u Sarajevu bilo 126 logora i mjesta gdje su srpski civili bili protivpravno zatočeni.

Prema njegovim riječima, zbog svih navedenih zločina komisija MUP Republike Srpske je podnijela 280 krivičnih prijava i izvještaja Tužilaštvu BiH.

Tužioci su tokom unakrsnog ispitivanja dokazivali da je Tuševljak u broj stradalih ubrajao i žrtve granatiranja Sarajeva sa srpskih položaja, prenose beogradski mediji.

Tuševljak je rekao da ne zna na pamet zašto su te osobe uvrštene na spisak, dok ne pogleda propratno obrazloženje.

On je naveo da je spisak preliminaran, da je još u fazi provjere i da je cilj samo da se utvrdi istina o zločinima.

"To je otvorena knjiga za sve one s dobrom voljom da dokumentuju stradanje Srba u Sarajevu", rekao je Tuševljak.

Odgovarajući na tvrdnje tužioca da su na spisku srpskih žrtava navedeni i pripadnici Armije BiH, Tuševljak je naveo da je riječ o pripadnicima Armije BiH koji su Srbi i koji su žrtve ratnih zločina te iste armije.

"Oni u tom trenutku nisu bili u svojstvu vojnika na izvršenju borbenih zadataka", rekao je Tuševljak.

Unakrsno ispitivanje Tuševljaka, tužioci će okončati sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana