Тушевљак: У Сарајеву убијено више од 3.000 српских цивила

Срна
Тушевљак: У Сарајеву убијено више од 3.000 српских цивила

Хаг - Свједок одбране Симо Тушевљак изјавио је данас у наставку суђења генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу да је у Сарајеву током рата убијено више од 3.000 српских цивила.

Тушевљак, припадник МУП-а Републике Српске који се бавио истрагом о ратним злочинима над Србима, посвједочио је да је у десет сарајевских општина пало "3.300 цивилних жртава", пружајући на увид списак са њиховим именима.

"Од тог броја, само на Грбавици је у прве двије ратне године, 1992. и 1993. убијено 700 српских цивила снајперским хицима или гранатама испаљеним са положаја Армије БиХ из дијела Сарајева под њеном контролом", рекао је Тушевљак.

Као доказ за то, Младићева одбрана је у судници приказала снимак тијела двије осмогодишње дјевојчице које су убијене мецима из снајпера.

"Утврђено је да су снајперски хици дошли са положаја Армије БиХ, удаљених 200 метара, што значи да је онај који је пуцао могао видјети да су то дјеца. Ове двије дјевојчице су се играле испред своје зграде када су погођене", рекао је Тушевљак.

Он је навео да је на Грбавици у истом периоду заједно са припадницима Војске Републике Српске страдало укупно 1.600 Срба.

Тушевљак је рекао да је у Сарајеву било 126 логора и мјеста гдје су српски цивили били противправно заточени.

Према његовим ријечима, због свих наведених злочина комисија МУП Републике Српске је поднијела 280 кривичних пријава и извјештаја Тужилаштву БиХ.

Тужиоци су током унакрсног испитивања доказивали да је Тушевљак у број страдалих убрајао и жртве гранатирања Сарајева са српских положаја, преносе београдски медији.

Тушевљак је рекао да не зна на памет зашто су те особе уврштене на списак, док не погледа пропратно образложење.

Он је навео да је списак прелиминаран, да је још у фази провјере и да је циљ само да се утврди истина о злочинима.

"То је отворена књига за све оне с добром вољом да документују страдање Срба у Сарајеву", рекао је Тушевљак.

Одговарајући на тврдње тужиоца да су на списку српских жртава наведени и припадници Армије БиХ, Тушевљак је навео да је ријеч о припадницима Армије БиХ који су Срби и који су жртве ратних злочина те исте армије.

"Они у том тренутку нису били у својству војника на извршењу борбених задатака", рекао је Тушевљак.

Унакрсно испитивање Тушевљака, тужиоци ће окончати сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана