Turski avioni 2.244 puta u vazdušnom prostoru Grčke

Agencije
Turski avioni 2.244 puta u vazdušnom prostoru Grčke

Atina - Tvrdnje turskih vlasti da je oboreni ruski avion povrijedio vazdušni prostor Turske izazvale su bijes među Grcima, koji su preko društvenih mreža protestovali zbog dvostrukih standarda jer su turski avioni u 2014. godini povrijedili grčki vazdušni prostor čak 2.244 puta.

List "Prototema" objavio je broj "prekršaja" turske avijacije, dodavši da tursko vazduhoplovstvo nerado dijeli informacije kada je riječ o takvim slučajevima.

U novinama su objavljeni statistički podaci preuzeti sa Univerziteta u Solonu, prema kojima je samo u 2014. godini turska avijacija čak 2.244 puta ugrozila grčki vazdušni prostor, dok je u 2013. godini bilo 636 takvih prekršaja, prenosi "Raša tudej".

Tanos Dokos, generalni direktor Helenskog fonda za evropsku i sponjnu politiku, saopštio je još u julu da turske vlasti pokušavaju da ostvare suverenitet nad spornim ostrvima i dovedu Grčku za pregovarački sto i da je zabrinjavajuća činjenica da Turska izvodi helikopterske letove na malim visinama preko tih ostrva.

Medijska pažnja usmjerena je i na turske brodove koji su u više navrata prekršili suverenitet pomorskih granica. U periodu od sedam mjeseci, od januara do jula 2015. godine, turska mornarica izvršila je 175 upada u grčke pomorske vode.

Turska i Grčka su članice NATO saveza, pri čemu svaka zemlja tvrdi da polaže pravo na pojas od 6 milja teritorijalnih voda u zoni Egejskog mora. Većina incidenata obično se dešava u spornoj zoni od četiri milje u blizini turske obale, koju Atina smatra svojim teritorijalnim vodama, a Ankara tvrdi da su to međunarodne vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana