Турска: Отмичари убијени, преминуо тужилац

Танјуг
Турска: Отмичари убијени, преминуо тужилац

Истанбул - Два члана љевичарске групе који су држали тужиоца као таоца у згради суда у Истанбулу убијени су у полицијској акцији, јавио је шеф истанбулске полиције.

Осим тога, како истичу болнички извори, истанбулски тужилац је такође преминуо.

"Преминуо је кад је стигао у болницу. Дали смо све од себе да га спасемо", рекао је званичник из болнице "Флоренс Најнтингејл", преносе агенције.

Смрт тужиоца потврдили су и турски шеф дипломатије и премијер.

Званичници су раније саопштили да је Кираз одмах пребачен у болницу, гдје је на операцији.

"Тужилац је у тешком стању и бори се за живот... двојица терориста су убијена", рекао је новинарима шеф полиције Селами Алтунок, и додао да је све учињено да се убиједе отмичари да се добровољно предају.

Алтунок је рекао да је полиција преговарала са отмичарима шест сати прије насилног краја ове талачке кризе.

Он је додао да су безбједносне снаге покренуле акцију спасавања пошто су се из зграде суда чули пуцњи, пренијела је агенција Ројтерс.

У току дана, како су пренијеле агенције на основу изјаве свједока, у згради суда одјекнула је експлозија, а осим тога, чула се и експлозија.

Агенција Ројтерс, наводи да се чула пуцњава и да се из зграде шири дим, док АФП преноси да се чула експлозија.

Прије званичне потврде, на сајту повезаном са радикалном љевичарском групом објављено је да је талац рањен док су нападачи убијени.

Након тога, испред зграде виђени су припадници безбједносних снага, док су лекари Хитне виђени код задњег улаза у зграду суда, навео је Ројтерс.

Марксистичка Револуционарна народноослободилачка партија-Фронт (ДХКП-Ц) објавила је фотографију тужиоца са прислоњеним пиштољем на чело.

У међувремену је истекао рок који су нападачи дали тужиоцу да саопшти идентитет полицајаца за које тврде да стоје иза убиства Елвана.

Међу захтјевима је и јавно признање преко телевизије одговорних полицајаца, као и ослобађање људи који су ухапшени због учествовања у митинзима солидарности, организованим послије смрти тинејџера.

У почетку је рад у судницама настављен, али сат времена послије напада телевизијске станице су јавиле да су безбједносне снаге евакуисале зграду да би се "припремиле за покретање операције са циљем окончања кризе", наводи лист.

Турска агенција Доган је пренијела изјаву министра енергетике Танера Јилдиза који је рекао да "није исправно повезивати нестанак струје са инцидентом у судници".

Марксистичка Револуционарна народноослободилачка партија-Фронт постоји од 1978. године. Одговорна је за више убистава и самоубилачких напада. Турска, САД и ЕУ је третирају као терористичку групу, пренијела је Раша тудеј.

Вјерује се да је група одговорна за нападе на турску полицију 2001. године, а 10. септембра исте године извела је самоубилачки напад у ком су убијене три особе.

Забрана ТВ преноса

Талачка криза на суду у Истанбулу довела је до још једне забране - директног преношења таквих догађаја на телевизији, па је сада таквих и сличних забрана укупно више од 150 изречених у посљедњих четири године у Турској.

Замјеник премијера Јалчин Акдоган је о забрани телевизијског преношења обавјестио регулаторно тијело турске радио и телевизије (РТУК), позивајући се на премијерово овлашћење о привременој забрани емитовања у случајевима везаним за националну безбједност и јавни ред, јавио је лист "Хуријет".

О томе је РТУК обавјештен убрзо пошто су припадници илегалне радикалне љевичарске групе у утрорак прије подне узели за таоца тужиоца Мехмета Селима Кираза и пријете да ће га убити уколико власти не испуне њихове захтјеве.

Кираз истражује убиство 15-годишњег Беркина Елвана, који је преминуо марта прошле године, послије 269 дана проведених у коми због повреда задобијених у сукобу с полицијом у масовним протестима почетком љета 2013. године, а отац убијеног огласио се раније позивајући отмичаре да ослободе тужиоца, пренијеле су агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана