Turska: Evakuacija na granici, sprema se ofanziva

Tanjug
Turska: Evakuacija na granici, sprema se ofanziva

Istanbul - Turska je naložila evakuaciju stanovnika Karkamiša, grada na granici sa Sirijom, nedaleko od Džarabulusa koji je pod kontrolom Islamske države, javlja CNN Turk.

Policija je preko megafona upozorila građane da se evakuišu "iz bezbjednosnih razloga" iz grada Karkamiša, na koji su ispaljene dve minobacačke granata sa teritorije Sirije, prenosi AFP.

Mediji takođe prenose da sirijski pobunjenici koje podržava Ankara pripremaju veliku ofanzivu kako bi povratili Džarabulus iz ruku džihadista.

Istovremeno, danas je u Ankari turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da će Turska pružiti svaku vrstu podrške operacijama protiv džihadista Islamske države iz Sirije i Iraka, uključujući i moguću ofanzivu na Džarabulus, koji je pod kontrolom ID.

On je naveo da je njegova zemlja odlučna u borbi protiv IS i kurdskih milicija, "kako u Turskoj, tako i izvan nje", rekavši da su te dve grupe intenzivirale napade u Turskoj poslije prošlomjesečnog pokušaja vojnog puča.

Čavušoglu nije precizirao kakva će biti planirana turska podrška, navodi AP.

On je na konferenciji za novinare sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom rekao da je Turska ubila oko 650 džihadista u vazdušnim udarima izvedenim iz vojne baze na sjeveru Iraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana