Tu se rađa smrt: Odavde je došla Irma i svi razorni uragani VIDEO

Agencije
Tu se rađa smrt: Odavde je došla Irma i svi razorni uragani VIDEO

Uragani koji su opustošili Karibe i obalu Amerike dolaze sa istog mjesta.

Većina uragana koji su u zadnje vrijeme pogodili Ameriku nastali su na istom mjestu – riječ je o lokaciji blizu obale Zapadne Afrike, blizu Zelenortskih ostrva.


Na tačno tom dijelu, koji je istaknut i u video-snimku, dolaze do "sudara" dvije potpuno različite pojave – vrućih suvih vjetrova koji dolaze iz Sahare i hladnijih i vlažnijih vjetrova koji dolaze sa vlažnih područja na jugu.

Ovi nevjerovatno snažni vjetrovi poznati su i kao "African Easterly Jet " i ključ su razornih uragana koji dolaze do Amerike.

Za razliku od vremena u Americi, koje se mijenja od zapada prema istoku, ovaj afrički se kreće od istoka prema zapadu. Ovi vjetrovi se zapravo stvaraju kroz cijelu godinu, a upravo u septembru postaju najjači, gotovo smrtonosni.

Ti vjetrovi prelaze preko toplih ekvatorijalnih voda i izazivaju rast toplog i vlažnog vazduha iznad Atlantika. Taj nadprosečno topao i vlažan vazduh stvara oluje i nevjerovatno brze vjetrove koji se rijetko mogu vidjeti. Kad vetar dosegne brzinu od 120 kilometara na sat on postaje uragan prve kategorije.

Ukoliko su uslovi dobri, vjetrovi dosežu brzinu veću od 240 kilometara na sat. To je onda uragan pete kategorije – najjači uragan na Zemlji.

Većina ovih uragana se "razbije" iznad Kariba ili ostrva po američkoj istočnoj obali, odnosno tu završavaju.

Neki od njih pređu Meksiko i završe na Pacifiku, što se recimo i dogodilo 2014. godine kada je uragan Izel pogodio Havaje.

U svakom slučaju, uragani koji su donijeli nevjerovatne kiše došli iz dijela planete u kojem vlada jedna od najvećih suša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana