Трошкови Дизелгејта већи за 2,5 милијарди Евра

Срна
Трошкови Дизелгејта већи за 2,5 милијарди Евра

Волфсбург - Њемачки "Фолксваген" саопштио је данас да је издвојио додатних 2,5 милијарди евра за трошкове откупа и поправљања возила са дизелским моторима у САД, за које је утврђено да садрже нелегалан софтвер за регулисање емисија штетних гасова.

Овим је укупан износ који је "Фолксваген" издвојио за санирање посљедица афере "дизелгејт" порастао на 25,1 милијарди евра.

"Разлог је повећање трошкова програма откупа/поправке возила са дволитарским ТДИ мотором, који је део поравнања у Сјеверној Америци. Испоставило се да је програм технички много комплекснији и да је за његову реализацију потребно више времена", наводи се у саопштењу.

"Фолксваген" је прошле године пристао да откупи или поправи скоро пола милиона својих аутомобила са дволитарским дизелским моторима у САД. Утврђено је да је у та возила уграђен софтвер који приказује да аутомобили загађују ваздух мање него што то у стварности чине.

Њемачка компанија касније је пристала и на слично вансудско поравнање са власницима 80.000 аутомобила са тролитарским дизелским моторима, подсјећа АФП.

Скандал је избио прије двије године, а обухваћени су аутомобили из групације "Фолксваген" који су продати у Њемачкој и иностранству.

У Њемачкој је јуче ухапшен други званичник "Аудија", а истрага је проширена на још неколико лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана