Троје ухапшено, 52 повређено у сукобима у Каталонији

Танјуг
Троје ухапшено, 52 повређено у сукобима у Каталонији

Барселона - Три особе су ухапшене, а 52 повређене у сукобима с полицијом у Барселони и Љеиди у Каталонијим током данашњих протеста против хапшења у Немачкој бившег каталонског лидера Карлеса Пуџдемона, саопштили су локални званичници.

Каталонска полиција наводи да је свих троје ухапшених дио "бијесне гомиле" која је покушала да дође до канцеларије представника шпанске владе за Каталонију у Барселони, гдје је најављено контра окупљање присталица шпанског јединства.


Полиција наводи да је међу повређенима у тим сукобима и четворо полицајаца.

Поред њих, према наводима Регионалне службе за ванредне ситуације, 46 учесника протеста повређено је у сукобима у Барселони, а још двије у мањем сукобу у граду Љеида.

У центру Барселоне раније данас је дошло до сукоба између полиције и учесника протеста против хапшења Пуџдемона.

Полиција је сузавцем и пендрецима спречавала хиљаде присталица независности да дођу до канцеларије представника шпанске владе за Каталонију, гдје је најављено контра окупљање присталица шпанског јединства.

Послије хапшења Пуџдемона у Немачкој, противници и присталице отцијепљења Каталоније од Шпаније организују данас одвојене скупове у Барселони.

Више хиљада људи одазвало се позиву присталица независности Каталоније на протест у центру Барселоне против хапшења Пуџдемона у Њемачкој.

Сепаратистичке странке Каталонска национална асамблеја (АНЦ) и радикално љевичарска Кандидатура народног јединства (ЦУП) позвали су своје присталице да изађу на улицу и пруже подршку Пуџдемону.

Они су најавили марш од просторија делегације Европске комисије до њемачког конзулата у Барселони.

ЦУП је, такође, раније позвала своје присталице на грађанску непослушност, најављујући, како су навели, "каталонско прољеће".

Пуџемонова странка "Заједно за Каталонију" је, међутим, преко твитера, позвала на смиреност, поруком: "Не насједајмо на провокације".

На смиреност је позвала и сепаратистичка Каталонска европска демократска партија.

"Позивамо на смиреност и разум. Људи који желе да изађу на улице, треба то да учине, али увијек на миран начин", изјавила је портпарол те странке.

С друге странке, у Барселони су присталице шпанског јединства позвале на окупљање испред канцеларије представника шпанске владе за Каталонију.

Бивши предсједник шпанске покрајине Каталонија Карлес Пуџдемон притворен је данас на територији Њемачке, по међународном налогу за хапшење који су издале шпанске власти.

Пуџдемон је ухапшен при повратку из Финске у Белгију, у коју је побјегао након што је Каталонија прогласила независност у октобру прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана