Три кандидата за насљедника Кетрин Ештон

Агенције
Три кандидата за насљедника Кетрин Ештон

Брисел - Владе држава чланица Европске уније предложиле су своје кандидате за функције у Европској комисији, а за престижно мјесто новог шефа европске дипломатије кандидатуре су истакле - Италија, Пољска и Бугарска.

Насљедника високе представнице за спољну политику и безбједности Кетрин Ештон вјероватно чека и улога посредника у дијалогу Београда и Приштине.

Пољска је за ту функцију предложила шефа своје дипломатије Радослава Шикорског, Италија је, такође, номиновала министарку спољних послова, Федерику Могерини, док је Бугарска предложила досадашњу европску комесарку за међународну сарадњу и хуманитарна питања Кристалину Георгијеву.

Неизвијесност прати све три кандидатуре па тако аналитичари сматрају да кандидатура Шикорског за шефа европске дипломатије може да буде и један од начин да се Пољска избори да добије и неко друго престижно мјесто попут неког од економског ресора.

Могеринијева, осим подршке своје земље, која је 1. јула преузела шестомјесечно предсједавање ЕУ, може да рачуна и на подршку Француске, како је раније најавио предсједник Франсоа Оланд.

Георгијеву је подржао одлазећи бугарски премијер Пламен Орешарски, али будући да је његова влада поднијела 23. јула оставку, коначну одлуку о њеној кандидатури донијеће техничка влада у Софији.

Многе чланице Уније су, како је било и предвиђено, до краја јула предложиле своје кандидате новом предсједнику ЕК Жан-Клод Јункеру.

У већини случајева, међутим, није наведено за која комесарка мјеста су истакнуте кандидатуре.

Агенција Ројтерс подсјећа да су најинтересантнија мјеста око којих се копља ломе она која се тичу економије, трговине, енергетике, унутрашњег тржишта, компетиције.

Европски лидери ће на самиту 30. августа донијети одлуку о будућим комесарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана