“Tresu” se tri ključne zemlje EU

Glas Srpske
“Tresu” se tri ključne zemlje EU

Berlin, London - Posljednji događaji u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji pokazuju da su temelji vladavine velike evropske trojke ozbiljno uzdrmani.

Evropu “tresu”protesti “žutih prsluka”, koji već više od dva mjeseca zadaju glavobolje Vladi u Parizu, odluka njemačke kancelarke Angele Merkel da se povuče sa mjesta šefice CDU i “bregzit”, koji je Vlada Tereze Mej postigla s EU, a koji je u utorak odbačen u britanskom parlamentu.

Posljednji događaji u ovim zemljama ukazuju na to da su temelji vladavine triju najjačih lidera Evrope, Merkelove, Mejove i Makrona, ozbiljno uzdrmani. Iz Instituta za evropske studije kažu da je to trend koji je počeo još prije nekoliko godina, a da je “bregzit” bio jedan od prvih šokova.

Jednu od njegovih posljedica javnost gleda upravo sada, dvije i po godine kasnije, i to bez jasnih naznaka kako će se sve ovo konačno završiti. Teorijski, Britanija možda i ostane u EU. Za to postoje neke šanse, mada ne velike, ali pravna opcija za to postoji, i takav se preokret može desiti.

U izazove na koje vladajuće strukture u EU nisu adekvatno odgovorile ubrajaju se i migrantska kriza, ali i unutrašnje evropske migracije, gdje su se, kako navodi, ljudi preseljavali u zapadnu Evropu, pa i Britaniju, mijenjali svoja radna mjesta, dok su ekonomije mijenjale svoje oblike, industrijska baza se sve više gubila, a prelazilo se na uslužnu ekonomiju.

U Njemačkoj je nešto stabilnija situacija jer još nema faktičkih posljedica svega toga, ali svakako je percepcija da je potres koji se tamo dešava malo sporiji, ali dugotrajni nego što je to bio slučaj u Francuskoj ili Italiji prošle godine na izborima.

Vlada britanske premijerke Tereze Mej dobila je u srijedu uveče povjerenje u parlamentu. Za povjerenje vladi glasalo je 325 poslanika, dok je 306 bilo protiv.

Mejova je u utorak doživjela težak poraz u parlamentu pošto su poslanici ubjedljivo odbacili sporazum o “bregzitu” koji je ona ispregovarala s Evropskom unijom.

Odmah pošto je taj sporazum odbijen većinom od 230 glasova, lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pokrenuo je inicijativu za glasanje o povjerenju vladi, rekavši da je vrijeme da parlament donese sud o “jasnoj nesposobnosti vlade”.

Tereza Mej je rekla u parlamentu, nakon što su poslanici izglasali povjerenje njenoj vladi, da je pozvala lidere parlamentarnih stranaka da se sa njom sastanu već iste večeri kako bi pokušali da pronađu izlaz iz ćorsokaka kada je riječ o “bregzitu”.

- Imamo odgovornost da pronađemo način koji može da obezbijedi podršku Donjeg doma - rekla je Mejova u parlamentu.

Ovakav ishod glasanja znači da će ona sada nastaviti razgovore sa poslanicima svih partija u pokušaju da bude postignut konsenzus o tome kako postupiti kada je riječ o izlasku Velike Britanije iz EU nakon što je parlament juče odbacio sporazum koji je ona predložila u vezi s “bregzitom” - pojašnjava britanska agencija.

Izglasano povjerenje Vladi Grčke

Grčki parlament izglasao je povjerenje Vladi premijera Aleksisa Ciprasa, što će omogućiti da parlament ratifikuje sporazum koji je Cipras prošle godine postigao sa Skopljem o okončanju spora zbog imena Makedonije. Cipras je, nakon glasanja, izjavio da glasanje za povjerenje Vladi znači “glas za stabilnost u zemlji”.

- Dobili smo povjerenje da nastavimo da se bavimo potrebama i interesima grčkog naroda - rekao je Cipras.

Ciprasova Vlada dobila je podršku 151 od 300 poslanika u parlamentu, čime je izbjegnuto raspisivanje prijevremenih izbora. Premijer je glasanje o povjerenju vladi sazvao nakon što je njegov desničarski koalicioni partner Panos Kamenos podnio ostavku u znak protesta zbog sporazuma sa Skopljem.

 

EU razmatra odlaganje “bregzita” do 2020?

Zvaničnici EU razmatraju plan da odlože “bregzit” do 2020. godine. Do toga je, kako se navodi, došlo nakon što su Njemačka i Francuska pokazale spremnost da produže pregovore o povlačenju zbog političkih previranja u Velikoj Britaniji. Prethodno planiranje bilo je usredsređeno na tromjesečno odgađanje “bregzita” od 29. marta do kraja juna.

Kako se navodi, zvaničnici EU traže pravne puteve da odgode izlazak Velike Britanije iz EU do sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana