Treći dan finansijske blokade SAD-a

Srna
Treći dan finansijske blokade SAD-a

Vašington - Lider većine u američkom Senatu Mič Mekonel odgodio je glasanje o finansiranju Vlade do danas poslijepodne, nakon što su propali dvopartijski pregovori grupe senatora.

"Tek moramo da postignemo sporazum o putu naprijed koji će biti prihvatljiv za obje strane", rekao je vođa manjine demokrata Čarls Šumer.

Dok su efekti finansijske blokade ovog vikenda bili relativno ograničeni, nastavak znači da će stotine hiljada radnika ostati kod kuće i biće pogođene ključne federalne agencije, piše danas "Vašington post".

List podsjeća da je glavni kamen spoticanja dvije strane pitanje migranata.

Službe od esencijalnog značaja će raditi, ali je Kip slobode već pogođen.

Spomenik je zatvoren juče, ali je guverner Njujorka Endru Kuomo rekao da će se poslužiti državnim sredstvima kako bi isplatio radnike na dnevnom nivou i ponovo otvorio popularnu turističku destinaciju.

Republikanci su rekli da neće da pregovaraju o migracijama dok Vlada ponovo ne proradi. Demokrate traže da zakon o kratkoročnom finansiranju mora da uključi zaštitu mladih nedokumentovanih migranata.

Prema zahtjevu demokrata, prije usvajanja rebalansa, ili konačnog budžeta za ovu fiskalnu godinu, Kongres treba trajno da riješi status 800.000 migranata koji su kao djeca od devet godina, ili mlađa, ilegalno ušla sa roditeljima u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana