Tražili od SAD 100 milona dolara za Folija

Agencije
Tražili od SAD 100 milona dolara za Folija

Njujork - Pripadnici ekstremističke grupe Islamska država tražili su od SAD 100 miliona dolara za oslobađanje novinara Džejmsa Folija, čije su pogubljenje snimili

"Prije nego što je Foli ubijen, njegovi otmičari iz Islamske države, tražili su za njega otkup od 100 miliona dolara, kažu jedan član njegove porodice i čovjek koji je bio zatočen zajedno s Folijem", navodi "Njujork tajms".

Prema pisanju ovog lista, Vašington je odbio da plati traženu sumu, a kada su SAD odobrile vazdušne napade na Irak početkom mjeseca, pripadnici Islamske države "primorali su Folija da obuče drečavonarandžasti kombinezon i odrubili mu glavu ispred kamere - odajući na tako užasan način poštu 'šeiku koljača', kojeg su snage SAD ubile u Iraku 2006."

Otmice stranaca i traženje otkupa za njihovu slobodu postali su biznis na Bliskom istoku, piše američki list.

"Otmice Evropljana postale su glavni izvor prihoda za Al Kaidu i njene saveznike, koji su, samo za posljednjih pet godina, tako prikupili najmanje 125 miliona dolara", dodaje "Njujork tajms", a prenose RIA Novosti.

Džihadisti Islamske države objavili su video-snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, odrubljuju glavu Foliju (40), koji je nestao u Siriji prije skoro dvije godine.

Foli je nestao na sjeveru Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global post".

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od slijedećeg poteza predsjednika Baraka Obame.

Britanci utvrđuju ko je islamski ekstremista

Policajci i obavještajci u Velikoj Britaniji pokušavaju softverom za prepoznavanje glasa i provjerom fotografija i postova na društvenim mrežama da otkriju ko je islamski ekstremista koji je ubio američkog novinara Džejmsa Folija.

Organizacija Islamska država Iraka i Levanta (ISIS), koja kontroliše dijelove Iraka i Sirije, objavila je nedavno video-snimak na kojem jedan od njenih pripadnika odrubljuje glavu zarobljenom novinaru Foliju i govori na engleskom jeziku.

Britanski premijer Dejvid Kameron je rekao da je maskirani džihadista vjerovatno Britanac, a lingvisti kažu da akcenat ubice ukazuje na to da je on iz okoline Londona.

Neimenovani bivši zarobljenik ISIS-a, kojeg su ekstremisti držali u gradu Raka u Siriji, izjavio je za list "Gardijan" da bi to mogao biti jedan od nekoliko britanskih islamista, zaduženih za čuvanje talaca, koje su taoci zvali "Bitlsima".

Lingvista Džon O'Regan sa londonskog Instituta za obrazovanje, rekao je danas da će vjerovatno biti analiziran snimak ubičinog govora koji će potom biti upoređen sa snimcima glasova raznih osumnjičenih.

O'Regan je rekao da ekstremista govori engleski sa "multikulturalnim londonskim" akcentom, ali da riječi izgovara u skladu s jezičkim pravilima, što znači da je njegov govor na snimku pažljivo osmišljen.

"Ta osoba je baš obraćala pažnju na stil", ocjenio je O'Regan.

Prema njegovim riječima, čak i da način govora sa snimka ne odgovara načinu na koji ta osoba govori u stvarnosti, "ima dovoljno elemenata u akcentu" da se pouzdano kaže ko bi to mogao da bude.

O'Regan je, međutim, rekao da je za sklapanje slagalice potrebno još informacija i dodao da glasovni ekvivalent otiska prstiju ne postoji.

Stručnjaci kažu da će se istražitelji prvo služiti osnovnim detektivskim tehnikama da suze krug osumnjičenih, pa će se tek onda upustiti u prepoznavanje glasa i druge sofisticirane tehnike.

Direktor Međunarodnog centra za proučavanje radikalizacije Piter Nojman rekao je da većina islamskih ekstremista porijeklom sa Zapada koji ratuju u Siriji imaju naloge na Fejsbuku ili Tviteru. Na njima ostavljaju svoje fotografije i odaju informacije o svom porijeklu, kao što je ona o tome koji im je omiljeni fudbalski klub.

"To što su oni islamski ekstremisti i što ljudima sijeku glave ne znači da ne razgovaraju o fudbalskim klubovima", rekao je Nojman i dodao da se na osnovu fotografija mogu utvrditi visina, težina, boja očiju i druge informacije o osumnjičenom.

Prema njegovim riječima, većina ekstremista su tinejdžeri ili imaju dvadesetak godina i toliko su opsjednuti onlajn kulturom da zaborave na mjere zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana