Tražilac azila ubio šefa socijalne službe u Austriji

Tanjug
Tražilac azila ubio šefa socijalne službe u Austriji

Beč – Tražilac azila, porijeklom iz Turske, ubio je šefa socijalne službe u Dornbirnu i time podstakao dalju debatu o potrebi uvođenja lakšeg protjerivanja nasilnih migranata.

Norbert Švendinger iz pokrajinske kriminalističke službe na konferenciji za štampu, prenio da je tražilac azila došao u kancelariju šefa socijalne službe, koji je prije deset godina izdejstvovao protiv njega zabranu boravka u Austriji i EU.

Šef socijalne službe odbio je sastanak sa njim, jer nije imao zakazan termin, ali se pola sata kasnije državljanin Turske vratio sa dugim kuhinjskim nožem i ciljano je napao svoju žrtvu.

Jedan službenik socijalne službe, koji je čuo buku u susjednoj kancelariji pozvao je policiju, koja je napadača uhapsila u blizini mjesta zločina.

Inače protiv tražioca azila postojala je trajna zabrana ulaska na prostor Šengena zbog obimnog krivičnog dosijea.

I pored zabrane boravka on je podnio zahtjev za azil, jer tvrdi da je borac za pravda Kurda.

Prema riječima predsjednika pokrajine Forarlberg Markusa Valnera pošto je proces rješavanja molbe bio u toku on je mogao da se kreće slobodno.

„Takvom situacijom ne možemo biti zadovoljni”; kazao je on.

Napadač je ilegalno ušao u Austriju najvjerovatnije koristeći usluge krijumčara ljudi, pretpostavljaju vlasti, i ukazuju da je 7.januara u Talhamu podnio zahtjev za dobijanje azila, te je potom odlučio da ode u Forarlberg, gdje mu živi brat.

Zahtjev saveznih vlasti da pokrajina Forarlberg preuzme njegovo osprkbljivanje odbijen je od pokrajinskih vlasti, koje su ukazale na njegog krivični dosije.

Napadač je tokom saslušanja tvrdio da je otišao u socijalnu službu kako bi podnio zahtjev za dobijanje pomoći, i da je očekivao novac, koje vlasti nisu željele da mu daju.

Niko ne razumije aktuelnu situaciju, a ni ja”, rekao je šef pokrajine u vezi mogućnosti da osobe sa „debelim” dosijeom mogu i pored zabrane boravka da traže azil u Austriji.

Valner kaže da ne shvata što protiv tog lica nije izrečena mjera pritvora pred protjerivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana