Trampovi rivali Bajden, Vorenova, Sanders i ORurk

Agencije
Trampovi rivali Bajden, Vorenova, Sanders i ORurk

Vašington - Demokrate i liberali u SAD žele po svaku cijenu da sklone Donalda Trampa iz Bijele kuće na izborima 2020., pa su se u javnosti pojavila imena nekoliko mogućih “izazivača”, od kojih se najbolje kotira Džo Bajden, nekadašnji potpredsjednik iz ere Baraka Obame.

Bajden ima odlične veze u finansijskim i poslovnim krugovima, što je od ključne važnosti za kandidaturu. On je još 2016. godine želio da uđe u predsjedničku trku, ali je odustao zbog smrti sina. Bajden ulazi često u prepirke sa Trampom putem društvenih mreža i otvoreno se suprotstavlja njegovoj politici. Mnogi smatraju da on nema ozbiljnijeg protivkandidata u Demokratskoj stranci, ali bi zbog godina (76) mogao da ostane bez dovoljne podrške u partiji.

Kao potencijalni Trampov rival pominje se i Elizabet Voren (69), senator iz Masačusetsa. Nju politički analitičari smatraju liderom najliberalnijeg krila Demokratske stranke. Posebno je zanimljivo da se Vorenova predstavlja kao potomak indijanskog plemena Čiroki, mada joj rezultati DNK testa ne daju previše indijanskih gena.

Kao “mladi lav” demokrata pominje se nekadašnji panker Beto OžRurk, koji je u trci za senatorsko mjesto u Kongresu izgubio sa malom razlikom od republikanskog favorita Teda Kruza. Međutim, veliki broj glasova koje je dobio u Teksasu, državi koja važi za republikansku tvrđavu, podigao mu je rejting u stranci. OžRurka smatraju novom nadom demokrata.

Kao mogući pretendent pominje se opet Berni Sanders, koji je prošli put izgubio partijsku trku sa Hilari Klinton, i to na nedemokratski način, nakon što je otkriveno da je vrh stranke radio protiv njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana