Трампова кћерка и зет под истрагом

Agencije
Трампова кћерка и зет под истрагом

Вашингтон - Бијела кућа је покренула унутрашњу истрагу о приватним мејловима, претражујући на свом серверу преписке са приватних налога високих помоћника америчког предсједника Доналда Трампа. Истрагом су обухваћени и кћерка америчког предсједника Иванка Трамп и зет Џеред Кушнер, наводе извори блиски истрази.

Истрага је почела током седмице након што су медији пренијели да су Кушнер и неки други високи званичници Бијеле куће током протекле године користили приватне налоге за електронску пошту за обављање државних послова.

Од посебног значаја су приватни мејлови Иванке Трамп и Џереда Кушнера као званичника Бијеле куће, наводе два неименована америчка званичника.

Најмање пет садашњих и бивших званичника Бијеле куће користили су приватне мејлове, навели су раније медији, а међу њима су, поред Кушнера и Иванке Трамп, Гери Кон, Стив Бенон и Рејнс Прибус. Кушнеров адвокат Еби Лауел рекао је да постоји мање од 100 мејлова о државним пословима у Кушнеровом приватном мејл домену и да су сви прослијеђени на налог Бијеле куће.

Истрага, у којој се претражују сви мејлови о државним пословима који су примљени на приватне мејл адресе званичника Бијеле куће или су са њих послати, могла би да потраје неколико седмица или чак мјесеци, рекао је један од четири извора на која се медији позивају.

Канцеларија савјетника Бијеле куће испитује приватне налоге званичника како би утврдила да ли су те поруке важне за истраге, као што су истраге о умијешаности Русије у америчке предсједничке изборе коју спроводе Конгрес и специјални савјетник Роберт Милер, рекао је један од истих извора.

Вијест о истрази о приватним мејловима је многе адвокате Бијеле куће изненадила, рекао је један од неименованих извора медија, док су многи званичници Бијеле куће због истраге бијесни.

Коришћење приватних налога за слање и пријем мејлова постало је нарочито значајно јер је Трамп оштро критиковао своју бившу демократску противкандидаткињу на предсједничким изборима Хилари Клинтон због употребе приватног сервера за мејлове.

Кушнер регистрован као жена

Џеред Кушнер регистрован је као жена на гласачком мјесту у Њујорку. На његовој пријави је под ознаком за пол обиљежено да је он жена, објавио је магазин "Вајерд". У тексту овог мјесечника наводи се и да је Кушнер, који тренутно обавља функцију вишег савјетника предсједника САД, регистрован за гласање у Њујорку у новембру 2009. године. Кушнер, који се обогатио инвестицијама у некретнине, није желио да коментарише ове наводе, због чега остаје нејасно како се ова грешка поткрала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана