Трамп уз ЦИА 1000 одсто,криви новинаре,није поменуо Русију

Танјуг
Трамп уз ЦИА 1000 одсто,криви новинаре,није поменуо Русију

Ленгли - Пресједниик САД Доналд Трамп одржао је говор запосленима у сједишту ЦИА у Ленглију у савезној држави Вирџинија, чији је рад јавно доводио у питање, поручивши им да нико не гаји јача осјећања према обавјештајној заједници од њега, преноси АП.

Агенција наводи да се Трамп, којем је ово први дан на функцији, обратио пред око 400 припадника ЦИА. Казао им је да су они за њега "стварно јединствени и сјајни људи".

"Уз вас сам 1000 посто", рекао је Трамп, преноси АФП.

Ројтерс преноси да Трамп у говору који је трајао око 15 минута није ни у једном тренутку поменуо Русију.

Наводи се да је амерички пресједниик у својој првој посјети некој владиној агенцији поручио агентима ЦИА да изузетно цијени ову агенцију и негирао да је у свађи с обавјештајном заједницом.

Ројтерс наводи да је нови шеф Бијеле куће "обасипао похвалама агенте који су дошли да га виде на свој слободан дан, говорећи како их воли и како им чува леђа", иако је раније за њихове обавјештајне тактике тврдио да подсјећају на оне виђене у нацистичкој Њемачкој.

"Веома, веома мало људи би могло да обавља посао који ви радите и желим да знате да сам у потпуности уз вас", казао је Трамп, након чега су услиједили узвици одобравања и гласан аплауз.

Трамп је у сједишту ЦИА изнио тврдњу да су медији измислили његову свађу с обавјештајним агенцијама и за новинаре рекао да су "једни од најнечаснијих људских створова на Земљи".

Нови шеф Бијеле куће је поручио да ће борба против екстремиста Исламске државе бити приоритет ЦИА, нагласивши да "радикални исламистички тероризам" мора да буде искорењен.

Ројтерс је уочи говора навео да је овај потез Трампа сигнал његовог напора на поправљању односа након што је шпијунске агенције напао због истраге о руском хаковању током америчких пресједниичких избора.

И поред, како Ројтерс оцењује, "свађе без преседана" Трампа са ЦИА и америчким обавјештајним агенцијама прије његове инаугурације, нови портпарол Бијеле куће Шон Спајсер сугерисао је на то да ће Трамп овога пута у сједишту ЦИА наступити у пријатељскијем тону.

"Узбуђени због прилике да се захвалимо мушкарцима и женама из обавјештајне заједнице", написао је Спајсер на Твитеру.

Бивши високи званичник ЦИА и Бијеле куће Брус Ридел назвао је Трампову посјету "добрим гестом" и приликом да се пресједниик боље упозна са радом ЦИА на пољу борбе против тероризма.

Међутим, Ројтерс наводи да ће другима у обавјештајној заједници САД коју чини 17 агенција можда ипак бити потребно времена да залијече ране настале у сукобу са Трампом, због квалификација које је износио.

"Иако је посјета у суботу необична, моје мишљење је да не треба губити ни тренутка у покушају обнављања односа с агенцијом", казао је неименовани бивши високи амерички обавјештајни званичник.

Ројтерс наводи да неки искусни обевјштајни аналитичари који су провели читаве каријере проучајавајући диктаторе и аутократе тврде да их брине Трампов стил и оцјењују да његова негативност, самољубље и обраћање националистима представљају обиљежја аутократских режима.

"Многи људи се питају да ли можемо да служимо пресједниику и његовом савјетнику за националну безбедност који су изразили такав презир према обавштајној заједници и једно успутно сликање у суботу то неће промјенити, рекао је искусни агент који ради у сједишту ЦИА.

Овај агент, који је имао неколико мисија у иностранству, није желио да изнесе свој идентитет.

"Биће занимљиво видјети колико ће људи на слободан дан изаћи из кућа и сјести у кола да би дошли у сједиште (ЦИА) како би учинили да маса окупљених изгледа већа зарад некога ко их је упоредио са нацистима", казао је други агент који је такође инсистирао на анонимности.

Прије недјељу дана Ројтерс је објавио да морал у ЦИА опада због расправа Трампа са америчким обавјештајним службама, као и да су неки обавјештајни агенти већ потписали своје оставке.

Према ријечима високог званичника једне обавјештајне агенције, расте број агената старијих од 50 година са најмање 20 година искуства, као и са најмање пет година искуства у иностранству, који су већ потписали оставке, али нису навели датум.

"Овде влада велика анксиозност због Трамповог очигледног омаложавања нашег посла и опасности с којима се суочавамо", рекао је један агент друге обавјештајне службе.

Како су навели садашњи и бивши званичници америчке владе, уобичајено је да људи нападају ЦИА, али није уобичајено да то ради пресједниик.

"Мислим да је то рецепт за катастрофу", рекао је Данијел Бенџамин који је био у одјељењу за борбу против тероризма у Бијелој кући и Стејт департменту у вријеме владавине демократа.

Трамп је тада оптужио политичке противнике - и демократе и републиканце, да су заједно саставили непровјерене тврдње које га повезују са Русијом и казао да су тај документ највјероватније саставиле обавјештајне службе.

Он је на свом Твитер профилу написао да су податке саставили "љигави" политички оперативци и из редова демократа и из редова републиканаца, као и пропали шпијун, а да је Русија демантовала да постоји било какав такав документ.

"Њих су највејроватније саставиле обавјештајне агенције, иако су знале да немају доказе и да их никада неће имати", написао је Трамп на Твитеру и додао да ће његово особље у року од 90 дана објавити пун извјештај о хаковању.

Шеф Националне обавјештајне службе Џејмс Клепер изјавио је средином овог мјесеца да материјал који су о Трампу објавили медији није потекао од обавјештајних агенција, као и да оне нису откриле од кога потичу те информације.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана