Трамп тражио од музеја да му посуде Ван Гога, они понудили златну WC шољу

Трамп тражио од музеја да му посуде Ван Гога, они понудили златну WC шољу 26.01.2018 16:15 | Глас Српске

Доналд и Меланиа Трамп су од њујоршког музеја Гуггенхеим за своје приватне одаје у источноме крилу Бијеле куће затражили д аим посуде Ван Гогов "Паyсаге еннеиге" (Сњежни крајолик), али кустос музеја их је љубазно одбила, као замјену им је понудила једну златну инсталацију, прецизније WC шољу од осамнаесткаратног злата коју је израдио умјетник Мауризио Цаттелан.

Ријеч је о умјетнику познатом по авангардним и провокативним инсталацијама, а WC експонат био је дио изложбе у Гуггенхеиму постављене као купатила на његову петом спрату.

Цаттелан није желио говорити о својем дјелу, већ је посјетиоце позвао да "употријебе умјетност". Објаснио је да је његова "Америка" својеврстан хоммаге револуционарном Марцелу Дуцхампу и његову умјетничком писоару под називом "Фонтана".

Потпуно функционалну WC шкољку критичари су описали као сатирички приказ изузетно богатих Американаца, алудирајући притом и на породицу Трамп, познату по избору бројних златних предмета, позлаћених славина, скулптура, кровова и намјештаја у њиховом стану на Манхаттану.

Кустос њујоршкога музеја Нанцy Спецтор на питање брачнога пара Трамп је одговорила: "Умјетник Цателлан нема ништа против да златна шоља буде дугорочно посуђена Бијелој кући. Ријеч је о изузетно вриједном и деликатном умјетничком дјелу, али спремни смо уз њу послати инструкције за постављање и руковање", написала је Спецтор у маилу упућеном Бијелој кући.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица