Трамп прогласио ванредно стање у Америци

Срна
Трамп прогласио ванредно стање у Америци

Вашингтон - Доналд Трамп прогласио је ванредно стање у Сједињеним Америчким Државама.

Тим потезом намјерава да заобиђе процес одлучивања у Конгресу који према америчком Уставу распоређује прорачунска средства па ће можда успјети да пронађе и потребна средства како би изградио "свој" зид на граници с Мексиком.

Предсједник Трамп је и раније је говорио о могућности проглашења ванредног стања, и то у неколико наврата док је трајала блокада владе. Трамп проглашење ванредног стања види као начин за проналазак средстава којима ће платити зид на граници с Мексиком који је обећао за вријеме предизборне кампање.

Кроз оба дома Конгреса је касно синоћ и јутрос по нашем времену прошао двостраначки компромисни закон о финансирању савезне владе.

Тај закон осигураће више од 300 милијарди долара за Министарство националне сигурности и низ других агенција до 30. септембра, краја текуће прорачунске године. Тако ће се спријечити нова блокада владе.

Исти закон за Трампов зид предвиђа 1,27 милијарди долара за изградњу зида. Трампу за зид какав он планира саградити треба готово шест милијарди долара.

Тај закон треба потписати предсједник Трамп, а синоћ је Бијела кућа најавила како ће уз њега потписати и декларацију о проглашењу ванредног стања у САД-у.

Будући да су гласања у Конгресу одржана касно синоћ, Трампово потписивање закона и декларације о проглашавању ванредног стања одгођени су за данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана