Трамп пријети “гашењем” савезне владе

Срна
Трамп пријети “гашењем” савезне владе

Вашингтон - Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да ће дозволити да се америчка федерална влада “угаси” уколико демократе не подрже његов захтјев за изградњу зида на граници са Мексиком и друге измјене Закона о имиграцији.

“Вољан сам да дозволим жгашењеж власти уколико демократе не дају своје гласове за граничну безбједност, што укључује и зид. Морамо се отарасити лутрије и сличних програма”, написао је Трамп на “Твитеру”.


До “гашења” америчке федералне владе долази када предсједник одбије да потпише законе о распоређењу средстава из буџета на министарства, агенције и програме.

Посљедица је престанак финансирања рада савезних власти, обављање појединих мање важних активности и смањење других, што укључује и принудне одморе за неке службенике.

Трамп је неколико пута пријетио “гашењем” владе од како је дошао на ту функцију 2017. године, како би истрајао у својим захтјевима за буџет, посебно за финансирање градње зида дуж јужне границе Америке.

Аналитичари истичу да би ометање финансирања рада савезних власти непосредно пред изборе за Конгрес у новембру могло да се освети Трампу, уколико гласачи за тај потез окриве Републиканску странку која тренутно има већину.

Трамп жели да Конгрес усвоји нацрте закона који покривају питања имиграције, укључујући погранични зид, промјену начина на додјеле виза и друге рестрикције.

Спор око буџета и имиграције у јануару је довео до тродневног прекида рада власти, а потом и на неколико часова у фебруару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана