Трамп повлачи САД из Савјета УН?

Агенције
Трамп повлачи САД из Савјета УН?

Вашингтон - Администрација америчког предсједника Доналда Трампа разматра могућност повлачења САД из Савјета УН за људска права.

То тијело је оптужено за предрасуде против Израела и критиковано јер у свом саставу има земље које крше људска права, пише сајт "Политико", позивајући се на два неименована извора.

Уочи наредног засједања Савјета, које почиње данас, не очекује се да ће се САД одмах повући, али ће расправа о напуштању Савјета вјероватно узнемирити међународне активисте који су већ забринути да би САД могле да умање своје напоре у глобалној заштити људских права под Трамповим мандатом, наводи тај портал.

У доношењу коначне одлуке о чланству у Савјету вјероватно ће учествовати амерички државни секретар Рекс Тилерсон, амбасадорка САД у УН Ники Хејли и предсједник Трамп лично.

Бивши званичник Стејт департмента који је упознат са разговорима о даљем чланству САД у Савјету рекао је да се расправља о начину на који Савјет гледа на Израел, али се постављају и питања о саставу Савјета и о самој корисности тог тијела.

"Политико" напомиње да се у саставу 47-чланог Савјета УН за људска права налазе и земље познате по кршењу тих права као што су, како наводи, Кина и Саудијска Арабија.

Политика америчког предсједника нашла се на удару критике америчког милијардера Ворена Бафета, који је похвалио је допринос који су имигранти дали "правној држави" и напретку САД.

Он је то рекао у вријеме када предсједник Доналд Трамп жели да пооштри и убрза поступак депортације илегалних имиграната.

Бафет је навео да су током 240 година Американци улагали у инвентивност, тржишну економију и примали талентоване и амбициозне имигранте. Он је то навео у годишњем писму дионичарима свог холдинга "Баркшир Хатавеј".

Писмом дионичарима Бафет је индиректно упозорио на неприхватљивост ставова предсједника Доналда Трампа који планира да новом уредбом ограничи усељавање у САД као и да пооштри поступке депортација особа које немају регулисан статус. Бафет је у предизборној кампањи подржао демократску кандидаткињу Хилари Клинтон, иако је његова група профитирала захваљујући побједи републиканца Трампа.

Бафетов холдинг је од октобра до децембра прошле године остварио нето добит од 6,3 милијарде долара, што је раст од око 15 одсто за годину дана, показују резултати који су објављени у суботу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана