Трамп оснива “свемирску силу”

Припремио: Борис Ђурић
Трамп оснива “свемирску силу”

Вашингтон - Амерички предсједник Доналд Трамп рекао је да ће наредити стварање новог рода војске, који ће утабати пут за доминацију Америке у свемиру.

- Није довољно само да постоји америчко присуство у свемиру. Морамо имати америчку доминацију у свемиру. Имаћемо ваздухопловство и имаћемо “свемирску силу”. Различите, али једнаке. Биће то нешто. Јако важно - рекао је јуче Трамп, преноси Ројтерс.

Трамп је нагласио да ће САД бити лидери у свемиру, додајући да је свемир питање националне безбједности и да не жели да Русија, Кина и други престигну САД, наводи АП.

Још прије неколико деценија америчка војска је означила свемир као нови простор за ратовање и 1982 је направила командни центар за свемир у Колораду. Данас ова команда дјелује у склопу Ваздухопловних снага и запошљава 36.000 људи.

Нове свемирске снаге ће надгледати рад постојећих војних сателита и нових технологија које се користе у свемиру. Русија је раније оптужила САД да се спремају за рат у свемиру и да планирају развити и поставити оружје у васиони, чиме би стабилност у свијету постала још више угрожена.

За сада у свемиру нису постављена нападачка оружја мада би се са формирањем нових америчких снага ситуација могла промијенити. Према неким извјештајима Кина, САД и Русија ће у наредних неколико година већ имати оперативно оружје које ће се моћи испаљивати са земље и уништавати сателите у орбити Земље. Антисателитско оружје, укључујући и балистичке ракете, могле би значајно утицати на одбрану и комуникацију противника.

- У посљедње двије године смо усавршили умијеће вођења ратова на нови начин. Војне мисије у Сирији су показале да ће се сви будући ратови водити не само у ваздуху већ и у свемиру. То ће бити рат најнапреднијих технологија -  рекао је, бивши начелник руских ваздухопловних и свемирских снага Виктор Бондарев.

Амерички министар одбране Џим Матис је најавио да ће Вашингтон уложити милијарде долара у развој сопственог свемирског оружја, док је шеф ваздухопловних снага САД Дејвид Голдфајн рекао да би до рата у свемиру могло доћи за неколико година.

Повратак на Мјесец

Стварање “свемирских снага”  је, како наводи Ројтерс, први корак у повећању америчког истраживања свемира. Планирано је да се сљедеће године на Мјесец пошаљу роботизовани истраживачи, како би испитали терен за повратак астронаута, саопштио је један званичник НАСА.

Бивши предсједник САД Џорџ Буш млађи рекао је 2004. године да ће се људи вратити на Мјесец до 2020. године. Његов насљедник, бивши амерички предсједник Барак Обама рекао је да ће САД послати људе на Марс до 2030. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана