Tramp novinarima: Ja sam najmanje rasist među svim osobama koje ste intervjuirali

Tramp novinarima: Ja sam najmanje rasist među svim osobama koje ste intervjuirali 15.01.2018 10:18 | Srna

Američki predsjednik Donald Tramp porekao je da je rasist nakon što je afričke države nazvao pogrdnim imenom.

Tramp je u četvrtak na sastanku Ovalnog ureda izjavio da su afričke države "us*ane vuko*ebine", što je ponovio nekoliko puta tokom rasprave o reformama američke imigrantske politike.

Ove navode potvrdili su učesnici sastanka koji su rekli da je Tramp za vrijeme razgovora o mjerama za imigrante iz Salvadora, Haitija i afričkih zemalja upitao: "Zbog čega svi ovi ljudi iz us*anih zemalja dolaze ovamo?" te "Haićani? Zar zaista trebamo još Haićana?".

Tramp je u nedjelju navečer novinarima rekao: "Ja nisam rasist. Ja sam najmanje rasist među svim osobama koje ste intervjuirali". Ovo je prvi put da je Tramp direktno odgovorio na optužbe da je rasist.

U petak je na Tviteru objavio da je tokom sastanka koristio "oštar jezik", ali porekao je svoju navodnu rasističku izjavu. Također je objavio da nije uvrijedio ni Haićane te da su to sve "izmišljotine demokrata". Međutim, njegove izjave potvrdio je i republikanski senator Lindsej Graham, a republikanac Pol Rijan osudio ih je kao vrlo nesretne i otežavajuće.

Afrička unija u petak je izrazila "šokiranost, strah i ogorčenje" zbog Trampovih komentara i zatražila njegovu ispriku. Portprol UN-ovog vijeća za ljudska prava Rupert Kolvile izjavio je: "Nema druge riječi za njega nego rasist. Ne možete odbaciti čitave države i kontinente kao usrane vukojebine". Organizacija NAACP optužila je Trampa da pada sve dublje u rupu rasizma i ksenofobije.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica