Трамп новинарима: Ја сам најмање расист међу свим особама које сте интервјуирали

Трамп новинарима: Ја сам најмање расист међу свим особама које сте интервјуирали 15.01.2018 10:18 | Срна

Амерички предсједник Доналд Трамп порекао је да је расист након што је афричке државе назвао погрдним именом.

Трамп је у четвртак на састанку Овалног уреда изјавио да су афричке државе "ус*ане вуко*ебине", што је поновио неколико пута током расправе о реформама америчке имигрантске политике.

Ове наводе потврдили су учесници састанка који су рекли да је Трамп за вријеме разговора о мјерама за имигранте из Салвадора, Хаитија и афричких земаља упитао: "Због чега сви ови људи из ус*аних земаља долазе овамо?" те "Хаићани? Зар заиста требамо још Хаићана?".

Трамп је у недјељу навечер новинарима рекао: "Ја нисам расист. Ја сам најмање расист међу свим особама које сте интервјуирали". Ово је први пут да је Трамп директно одговорио на оптужбе да је расист.

У петак је на Твитеру објавио да је током састанка користио "оштар језик", али порекао је своју наводну расистичку изјаву. Такођер је објавио да није увриједио ни Хаићане те да су то све "измишљотине демократа". Међутим, његове изјаве потврдио је и републикански сенатор Линдсеј Грахам, а републиканац Пол Ријан осудио их је као врло несретне и отежавајуће.

Афричка унија у петак је изразила "шокираност, страх и огорчење" због Трампових коментара и затражила његову исприку. Портпрол УН-овог вијећа за људска права Руперт Колвиле изјавио је: "Нема друге ријечи за њега него расист. Не можете одбацити читаве државе и континенте као усране вукојебине". Организација NAACP оптужила је Трампа да пада све дубље у рупу расизма и ксенофобије.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица