Трамп наредио објављивање докумената из истраге о Русији

Агенције
Трамп наредио објављивање докумената из истраге о Русији

Вашингтон - Амерички предсједник Доналд Трамп наредио је министарству правосуђа да одмах декласификује додатне информације повезане с истрагом о могућем мијешању Русије у америчке изборе, објавила је у понедјељак Бијела кућа.

Међу документима за које је Трамп наредио министарству и челнику државне обавјештајне службе да објаве су 20 додатних страница ФБИ-јевих налога за надзор повезаних с његовим бившим савјетником из кампање Картером Пејџом.

Амерички предсједник је наредио и објаву извјештаја разговора ФБИ-ја са службеником министарства Брусом Ором, у вези са истрагом око Русије, саопштила је портпарол Бијеле куће Сара Сандерс.

Трамп је наредио и министарству правосуђа да јавно објави текстуалне поруке око истраге о Русији бившег директора ФБИ-ја Џејмса Комија, бившег замјеника директора те организације Ендрјуа Мекејба, као и других бивших и садашњих запосленика министарства, међу којима је и недавно смијењен агент ФБИ-ја Петер Стрзок који је слао поруке у којима је подцјењивао Трампову кандидатуру за предсједника.  

Републикански лидер је Комија смијенио у мају 2017. године, прво тврдећи да је то учинио због истраге о Русији, али одбацивши то у мају ове године. Мекејбу је оставку дао министар правосуђа Џеф Сешнс у марту.

Трампови захтјеви посљедњи су у низу напада на министарство правосуђа за које заједно са својим републиканским савезницима тврди да води покварену истрагу о руском мијешању у америчке предсједничке изборе 2016. године. 

Демократи кажу како Трамп политизује ту истрагу како би заштитио Бијелу кућу. 

Портпарол ФБИ-ја одбила је да коментарише предсједникову директиву, али један извор упознат с процесом открио је да ни та агенција ни министарство не знају како би процес декласификације требао изгледати у овом случају јер их је Трампова наредба изненадила. 

Адам Шиф, демократ из обавјештајног одбора америчког Конгреса, жестоко је критиковао предсједника. 

“Предсједник Трамп је у очигледној злоупотреби моћи одлучио да интервенише у истрагу у току тако што је наредио селективну објаву материјала за које вјерује да могу помоћи његовој правној обрани, те сматра да ће тиме прогурати лажни наратив”, рекао је демократа.

Шиф је истакао да су му ФБИ и министарство правосуђа раније рекли да ће објаву тих материјала сматрати црвеном линијом која се не смије прећи јер ће угрозити изворе и методе истраге.

С друге стране, републиканац Мет Гетс хвали ову директиву.

“Ови документи ће америчком народу открити дио систематске корупције и пристраност на највишим нивоима министарства и ФБИ-ја, укључујући и употребу алата наше обавјештајне заједнице за страначке интересе”, рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана