Трамп најавио састанак са Ким Џонг Уном, нико не зна да ли се шалио

Агенција
Трамп најавио састанак са Ким Џонг Уном, нико не зна да ли се шалио

Вашингтон - Усред шаљивог монолога на традиционалној новинарској вечери у Вашингтону амерички предсједник Доналд Трамп сугерисао је да ће се делегација САД срести са Сјеверном Корејом, али је Пјонгјангу рекао да се прво мора денуклеаризовати.

"Сада разговарамо и они су, успут речено, назвали прије пар дана. Кажу да бижељели разговарати. А ја сам рекао: "И ми бисмо али прво морате 'шкартирати' нуклеарно оружје, морате 'шкартирати' нуклеарно оружје", рекао је Трамп званицама годишње вечере у клубу Гридирон.

"Срешћемо се се и видјети хоће ли се нешто позитивно догодити", додао је амерички предсједник.

Британска агенција Реутерс напомиње да је нејасно да ли се радило о шали или предстоје формални америчко-сјевернокорејски разговори.

"Нећу искључити директне разговоре с Ким Џонг Уном. Напросто нећу", рекао је Трамп.

Амерички предсједник нашалио се и на власти рачун.

"А што се тиче ризика контакта с луђаком то је његов проблем, а не мој", казао је Трамп. 

Шала или велики преокрет?

Уколико би се такав сусрет остварио то би био први контакт Трампове администрације и Пјонгјанга који су у спору због сјевернокорејског програма развоја нуклеарног оружја које може досегнути америчко копно, напомиње британска агенција.

Трамп је одржао 30-минутни говор на првој новинарској вечери којој је присуствовао од преузимања дужности америчког предсједника прије 13 мјесеци.

Чланови Гридиром клуба, у складу с традицијом која је започела 1885. године, за ту вечеру стављају перике и костиме пародирајући предсједника и вашингтонску политичку елиту.

Традиционално предсједник на тој вечери одржи шаљиви говор и не објављује никакве нове политичке одлуке.

Трамп је, према званицима, изазвао својим говором много смијеха и шалио се на рачун чланова властите администрације укључујући министра финансија и правосуђа као и властитог зета који су сви били присутни вечери у хотелу Вашингтон.

Нашалио се и на рачун учесталих одлазака функционера из Бијеле куће у првој години његовог мандата рекавши да обожава такав промет и хаос јер је "узбудљив и освјежава" и доноси нова размишљања.

Припадници медија, које иначе редовно оптужује за ширење лажних вијести, топло су га дочекали на 133. вечери Гридирон клуба, преносе амерички медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана